17 december 2013

Kwartet 37: Designmuseum


Design museum-kwartet.


Op zondag 15 december bezochten Kaat, Els, Marijke en Anaïs ‘Gelinkt, De collectie netwerkt’ in het Design museum Gent.

Deze tentoonstelling bestaat uit de persoonlijke selectie van Lieven Daenens, eredirecteur van het museum. De te bewonderen topstukken werden tijdens zijn leiding tussen 1974 en 2013 verworven. Ze worden gelinkt aan objecten die van buiten het museum komen.

We beslissen ter plekke om op zoek te gaan naar ons favoriet designvoorwerp.
Kaat en Els zijn laaiend enthousiast over een opvallende tafel uit 2009. De ‘Book Table’ van de onconventionele Nederlandse ontwerper Richard Hutten is gemaakt van boeken en hars.
Volgens de suppoost van dienst heeft het stuk nogal wat bloed, zweet en tranen gekost tijdens de plaatsing  in het museum: het zou wel 300 kilo wegen.



De speelse en uitbundige Proust fauteuil (1973) van de ontwerper Alessandro Mendini wordt door Els zeer bewonderd. Helaas mag ze de zetel niet uitproberen. Mendini wilde met dit meubel een statement maken. Hij vond dat er in het design overdreven veel aandacht ging naar het functionele en vernieuwende. De Italiaanse ontwerper combineert een oud barok zetelmodel met een decoratie geïnspireerd op neo-impressionisme.



Anaïs zou graag de glazen containers uit 1938 van Wilhelm Wagenfeld in haar bezit hebben. Praktisch en mooi! Wagenfeld is een belangrijke Duitse industriële ontwerper die zijn hele carrière lang trouw bleef aan de moderne idealen van het Bauhaus. Hij ijverde voor goede en goedkope industrieel vervaardigde serieproducten. Zijn modulaire glazen containers zijn compact, stapelbaar, sterk en daarbij ook nog mooi genoeg om op tafel te staan. Ze waren enorm succesvol en kenden veel navolging, later ook in plastic.



Na de inspirerende, leerzame en esthetische ervaring van dit museumbezoek genieten we nog van een vriendschappelijke babbel bij een lekker kopje koffie of thee.

verslag: Anaïs Van Goethem

kwartetdeelnemers
Anaïs Van Goethem
Els Verheyen
Kathleen Ramboer
Marijke De Lange

Geen opmerkingen: