10 december 2013

Kwartet 28: Designmuseum


Bezoek aan het designmuseum


Terwijl Gent rustig ontwaakt zoals een zondagochtend dat voorschrijft, zijn vier dames, Marleen, Corinna, Petra en Dorien, op weg naar een prachtig gebouw (in rococostijl, zo leerden we later) in het centrum van Gent: Het Design museum.



De meesten van ons waren al eens in het Design museum geweest, maar een tweede keer bleek absoluut niet overbodig, alleen al vanwege de grote en unieke collectie die het museum tentoonstelt. Al snel bleek dat er om 11u een gratis rondleiding in de vaste collectie werd gegeven.  Wat meer achtergrondinformatie van een kunstkenner van het huis leek ons geen slecht idee dus eensgezind beslisten we gebruik te maken van dat onverwachte aanbod. We beslisten om het eerste uur naar de twee tijdelijke tentoonstellingen te gaan kijken. De selectie van Lieven Daenens, vertrekkend directeur van het museum, kon ons het meeste bekoren en gaf ons een glimp van wat ons later nog te wachten stond op de andere verdiepingen. Na een snelle blik op de andere tentoonstelling, eentje over Italiaanse glaskunst, gingen we weer naar de inkom om onze gids te ontmoeten. 



Daar vernamen we ook dat de rondleiding  1,5 uur ging duren. Wij en nog twee Nederlanders begonnen vol goede moed aan een tocht doorheen de kunstgeschiedenis. Mevrouw de gids bleek een wandelende encyclopedie te zijn en loodste ons in een sneltempo doorheen kamers met allerlei voorwerpen uit neo-barok, rococo, classicisme, art nouveau en ten slotte art deco. Terwijl de twee Nederlands redelijk snel de benen namen, bleef de gids onze aandacht vasthouden, vaak met interactieve vraagjes á la ‘uit welke kunststroming denken jullie dat dit voorwerp komt?’. 

We voelden ons even weer alsof we op de schoolbanken zaten, weliswaar met een enthousiaste leerkracht voor ons. Het enthousiasme van de gids en onze kunstkennis stegen evenredig waardoor de rondleiding er uiteindelijk een van twee uur werd. Daardoor zat een cafébezoekje met ons vieren er niet meer in maar dat gaf niet.  



Een geslaagde introductie van een museum waarin je ongetwijfeld meer dan twee uurtjes kan rondwandelen!

Geen opmerkingen: