20 mei 2013

Kwartet 10: film met andere viertjes


Een aantal cinefielen hebben elkaar gevonden dankzij een letskwartet : Julie, Michelle Martens, Conny Van Landschoot en invalster Liesbeth Decrock. We hadden gekozen voor L’écume des jours, een film van de Franse regisseur Michel Gondry (die we kenden van de prachtige film Eternal Sunshine of the Spotless MInd) met Audrey Tautou (die we allen kennen als de vertederende Amélie Poulain), de rest van de cast is ook ongelofelijke sterk : Romain Duris, Omar Sy, Gad Elmaleh, Aïssa Maïga, Alain Chabat, Philippe Torreton. Julie, die kennelijk goed op de hoogte is van de Franse cinema en die ook het boek al had gelezen, was vooral fan van Romain Duris… en wij nu ook.
De film is visueel overdonderend, je komt ogen tekort om alle surrealistische hoogstandjes te kunnen volgen (we onthouden vooral de muis des huizes en de danspassen op zevenmijlslaarzen, het coctailklavier: een piano die een coctail fabriceert, Parijs gezien vanop een wolk.... Het begint als een teder liefdesverhaal, maar dan algauw slaat de sfeer om en krijg je surrealistische horror (we onthouden vooral Jean Saul Partre), maar de humor is ook nooit ver weg.
Filmrecensie van de site van Sfinx :
'L’ écume des jours' is het poëtisch verhaal van de idealistische en vindingrijke Colin, wiens idyllisch huwelijk bittere werkelijkheid wordt wanneer zijn jonge vrouw Chloë ziek wordt. In een magisch-realistisch Parijs moet Colin in steeds absurdere omstandigheden werken om de kosten voor haar verzorging te betalen.
De film is visueel zeer sterk en heeft dat voor een deel ook te danken aan haar hoofdrolspeelster, Audrey ‘Amélie Poulain’ Tautou. Daarnaast zorgde regisseur Gondry voor enkele schitterende trouvailles, waardoor je ogen te kort komt. In elke scène, in alle hoeken van het beeldkader en alle kieren van de decors valt er wel iets wonderlijks waar te nemen – van de levende paling die zich in de kraan probeert te verbergen tot de gebraden worsten die zich niet zo gemakkelijk laten opeten.
Regisseur Michel Gondry is met 'L'écume des jours' niet aan zijn proefstuk toe: in 2004 won hij al een Oscar voor zijn tweede film, 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'. 'L'écume des jours' is gebaseerd op het gelijknamige boek van Boris Vian, dat eerder al een adaptatie kreeg voor een toneel- en operavoorstelling.

De leden van ons filmkwartet waren allen flink onder de indruk van deze sterke, maar wel zware film. En ja, Romain Duris is héél sexy !
We waren dan ook heel blij om de leden van het andere letskwartet te treffen in de cinemazaal, zij waren iets minder enthousiast over de film (misschien moet je dicht genoeg bij het scherm zitten om deze film ten volle te kunnen smaken ?), Het was leuk om even bij te kletsen in het gezellige café van Sfinx (met sympathieke bediening) en enkele letsers (beter) te leren kennen, nog even iemand gelukkig gemaakt door een verloren portefeuille van onder de banken op te vissen en we konden allemaal voldaan huiswaarts…
Ja, jullie hebben wat gemist !!!

Groetjes,
Conny, initiatiefneemster filmkwartet