13 januari 2015

Kwartet 5: Ervaringen uitwisselen met andere psychotherapeuten

Kwartet : Ervaringen uitwisselen met andere psychotherapeuten
Zondag 14 december 2014
Oproep
Beste letsers,

Een jaar geleden ben ik een praktijk in bijberoep gestart als contextueel psychotherapeut.
Graag had ik een kwartet gevormd met andere psychotherapeuten die een praktijk hebben en gesprekstherapie aanbieden aan cliënten zoals contextueel, gestalt, systeem, clientgericht, pesso, oplossingsgericht, psychoanalyse ....

Het zou fijn zijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen in een klein groepje.   Ik dacht bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals bekendmaking, intervisie, supervisie, vorming, zelfzorg ea.


Verslag
Op een koude zondagnamiddag zaten we gezellig rond de tafel bij Karine: vier mensen die vroeg of laat in hun leven de keuze gemaakt hebben om psychotherapeut te worden.
Drie van de vier voornaamste therapeutische stromingen waren vertegenwoordigd: Karine heeft voor de systeemtheoretische richting gekozen en is contextueel psychotherapeute, Tina als clientgerichte/experiëntiële psychotherapeute en Lieve als gestaltpsychotherapeute behoren tot de humanistische richting en Veerle is psychoanalytica.
Het werd een boeiende namiddag waarin iedereen onder andere vertelde over zijn motivatie om voor dit beroep te kiezen. Er werden ervaringen uitgewisseld over het werkveld. Alhoewel iedereen op professioneel vlak met een ander doelpubliek werkte, zijn een groot aantal zaken waarop gebotst wordt heel herkenbaar.
Er werden tips uitgewisseld rond het opzetten van een zelfstandige praktijk. En we leerden een nieuw woord kennen: ‘de plus- un’.
We waren het er allemaal over eens: het was een geslaagd kwartet en een prettige kennismaking met tot voorheen onbekende letsters.






Tina (verslag), Veerle, Lieve en Karine