13 januari 2015

Kwartet 21: Filmkwartet Timbuktu


Op een koude decemberavond tussen kerst en nieuw trokken wij naar de Sfinks om ons onder te dompelen in Afrikaanse sferen. Een makkelijke film was het niet want Timbuktu gaat over fundamentalistisch extremisme in het Mali (regisseur : Abderrahmane Sissoko). Ik ben vroeger zelf in Mali op reis geweest, vandaar dat deze film op mijn verlanglijstje stond. De regisseur wil vooral iets doen aan het gebrek aan belangstelling in het Westen voor gebieden die over het hoofd gezien worden door de internationale media, terwijl ze net zo goed gebukt gaan onder extremistische terreurbewegingen.Ondertussen is de film genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Ook al gaat het over gruwelijke zaken, dan nog gebaseerd op waargebeurde feiten, toch is het een universele en visueel indrukwekkende film geworden doordat de regisseur de gruwelijke feiten op een ingetogen, poëtische en humane manier brengt.  We zagen indrukwekkende natuurbeelden en we volgden de lotgevallen van een nomadisch gezin dat in de woestijn leeft in de buurt van Timbuktu. Ondertussen zagen we ook hoe de bevolking van de woenstijnstad gebukt gaat onder de terreur van de zelfbenoemde jihadistische religieuze politie, zo is het onder meer verboden om te zingen, muziek te beluisteren, te voetballen... , vooral de vrouwen moeten het ontgelden, ze kunnen nauwelijks nog het huis verlaten en ze moeten verplicht het hoofd bedekken en zwarte handschoenen dragen, zelfs bij het verkopen van vis op de markt. Jonge meisjes worden met geweld gedwongen tot een huwelijk met de barbaren van de zogezegde zedenpolitie, die dan nog veelal uit de buurlanden afkomstig blijken te zijn. Zingen wordt bestraft met zweepslagen, ongetrouwd samenleven wordt bestraft met steniging...
Een klein puntje van kritiek : voor mij kwam de film vaak wat theatraal over, waardoor het soms moeilijk was om mee te gaan in de 'echtheid' van het verhaal.
Hoedanook waren de deelneemsters aan het kwartet (Conny, Frieda, Annemie en Eline) danig onder de indruk van de film en we moesten dat toch even doorspoelen met een stevig glas. In het immer gezellige Damberd hebben we ons dan ook zusterlijk verbroederd over de verschillende generaties heen (zie foto), ja, zowel de 30ers, 40ers, 50ers als 60ers waren vertegenwoordigd. Toch mooi dat lets dergelijke contacten mogeljk maakt !


Groetjes vanwege initiatiefneemster Conny