13 januari 2015

Kwartet 26: Sobere maaltijd

Kwartet Sobere Maaltijd, 11 januari 2015

Een hele tijd geleden ontsproot bij Tijl het idee om een kwartet te organiseren rond soberheid. Met een beetje moeite vond hij drie dames die hem gezelschap wilden houden bij een sobere maaltijd. De dames, Sophie, Martine en Frieda wonen alle drie in Gent, dus leek het voor Lovendegemnaar Tijl het beste dat het kwartet in Gent zou doorgaan.

In Frieda vond hij de perfecte gastvrouw. Ook al was het opzet om sober te eten - letterlijk water en brood- toch was Frieda er in geslaagd om een feestelijke sfeer te creëren. Ze vond het wat jammer dat ze ons geen aperitiefje kon aanbieden (dat zou niet al te sober zijn!), en stiekem had ze toch gezorgd voor wat beleg. Goede boter en dito confituur. Niets decadents dus, maar het maakte de maaltijd àf.

Hoewel de kwartetters elkaar nog niet kenden, werd er toch heel wat afgebabbeld. De sobere maaltijd gaf heel wat stof tot nadenken. Over onze wereld van overvloed en consumptie, de invloed daarvan op het klimaat, op onze eigen gezondheid. En hoe we allemaal in de chaos onze weg proberen te zoeken. Soberheid kan daarbij helpen. Niet omdat arm zijn een ideaal is, maar wel om het onderscheid te maken tussen wat belangrijk is, en wat ballast is. Het overbodige loslaten, teruggaan tot de essentie.

Wat smaakte dat brood, zo puur, met niets dan wat boter en een glas water. En goed gezelschap, natuurlijk!

Tijl, Frieda, Sophie en Martine