19 juni 2014

kwartet 32: vilten

Een regenachtige maandagavond… geen nood, er staat een viltkwartet op het programma!
Dit kwartet werd georganiseerd door Tine Germer en ging bij haar thuis door. Dat was een goed idee, want Tine is professioneel viltster en heeft dus alle materiaal bij de hand.
Als ik (Lieve Jacob), net als de regen toeslaat, aankom, zitten Tine en Chris van Holsbeke al te wachten, even later arriveert de 4de kwartetster, Conny van Landschoot.
Tine verwelkomt ons met een heerlijk gembertheetje, terwijl ze een aantal mogelijkheden toont en uitlegt. De keuze is: bloemen vilten, kralen of knopen. De mooie voorbeelden die Tine ons toont wakkeren ons enthousiasme nog aan!
In de veranda met uitzicht op de gezellige tuin staat de vilttafel, die hoger is dan een gewone tafel, zodanig dat we niet te veel gebogen staan tijdens het vilten.
Chris kiest voor kralen, Conny en ik gaan voor knopen, Tine maakt vilt met struktuur. Er is een grote voorraad viltwol beschikbaar, de grote keuze aan kleuren is inspirerend.
Eerst legt Tine aan Chris uit hoe ze te werk moet gaan om mooie bolletjes te vilten. Voor de knopen maken Conny en ik eerst een ‘worstje’ in wol. Onder de deskundige begeleiding van Tine leggen we laag na laag wol in verschillende kleuren op elkaar, besprenkelen met heet zeepwater en rollen dan die laagjes op tot een worstje, dat we heen en weer rollen op een vel bubbeltjesplastiek. Door de hitte van het water, de zeep en de wrijving gaan de laagjes wol aan elkaar klitten en vormen vilt.
Sneller gezegd dan gedaan hoor, het is een hele karwei! Maar wel heel leuk om doen! Rustgevend. En ondertussen een gezellig babbelltje
De droogkast van Tine maakt het werk af. Het resultaat mag er zijn! De mooie kralen van Chris vragen om snel verwerkt te worden tot een halssnoer, de viltstruktuur is een klein kunstwerkje en de worstjes worden in ‘schellekes’ gesneden tot kleurrijke knopen.
Een klein evaluatietje en nog wat tips van Tine ronden het kwartet af en dan genieten we, bladerend in de mooie viltboeken van Tine, van nog een theetje, voor we weer de straat op gaan.

Een nuttige en fijne avond onder letsters, kortom, een geslaagd kwartet!

Geen opmerkingen: