19 juni 2014

kwartet 23: raw potluck

Op 26 mei hielden we op initiatief van Lyra een "Raw Potluck" bij Saartje thuis, met Martin, Griet en Eline.

Het werd een heel gezellige avond en een wereld van lekker en gezond eten ging voor ons open.
Zeker voor herhaling vatbaar!

Voor de geïnteresseerden, dit is wat we allemaal maakten:

*kiwi-spinazie Smoothie:
http://veganchallenge.nl/kiwi-spinazie-smoothie-met-limoen-en-munt/

*Paardebloem crunchy met tahin:
Paardebloem (vers geplukt, goed gespoeld)
Tahin
Water
Zeezout
Rozemarijn
Citroensap
Oregano
Hempzaden
(optioneel: sojasaus of vegan worcestersaus Biona)

Los de tahin op in water met citroensap, zout en kruiden, en indien nodig gebruik de mixer om alles goed te mixen.
Als je het mengsel dikker maakt, wordt het een dikke laag op elke paardebloemblad en voor een dunne laag mag het mengsel best wat vloeibaarder worden.  Dip de paardebloemblaadjes in het tahin-citroen mengsel - allebei kanten - en leg elke blad direct in de droogoven (ofwel op teflex velletjes). Laat ze maar enkele uurtjes drogen op 40°C (mijne waren al klaar na 5 uur tijd. Als ze goed krokant zijn, haal ze direct eruit en leg ze in een luchtdicht bewaardoos, om te vermijden dat ze weer eens zacht worden, want ze nemen heel snel de vocht uit de lucht op.

*Noten en zaden crackers:
Zonnebloempitten
Pompoenpitten
Lijnzaad
Nigellazaden
Currypoeder (van goede kwaliteit)
Rozemarijn
Oregano
Zeezout
Rasp en sap van bio citroen

Lijnzaad minstens 6 uur laten weken. Pompoen- en zonnebloempitten ook weken, ongeveer 8-12 uur lang. De lijnzaad met water en alles in de blender laten draaien tot het een smeuïge crème wordt. Voeg de Pompoen en zonnebloempit toe - eventueel samen met een deel van het water indien nodig om de blender te doen draaien en blend eventjes maar laat niet alles tot puree komen zodat er ook nog stukjes blijven van die zaden. Voeg de kruiden en smaakmakers toe en goed roeren.
Soms voeg ik ook wat havervlokken toe op het einde. In dat geval zorg ik dat mijn mengsel uit de blender ietsje vloeibaarder wordt. 
Verspreid een dunne laag van het mengsel/beslag op een bakplat van een droger, ingelegd met een teflexvel. Zorg dat alle oppervlakte een gelijke dikte heeft. Zet de droger aan op 40-45°C gedurende 8-12 uur, afhankelijk van de dikte.

*Courgette noedels met zongedroogde tomaten, cranberries & walnoten:
Courgette (Geraspt in de lengte, als “noedels”)
Sesamolie
Zeezout
Sumac
Verse basilicum
Zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
Cranberries
Gehakte walnoten

De courgette met al de andere ingrediënten goed mengen. Serveer onmiddellijk ofwel nog één uur in de koelkast bewaren tot dat de smaak van de kruiden met elkaar goed kunnen combineren.


*Cashewtapenade:
1 kop geweekte cashew
handvol kruiden uit de tuin (bieslook en peterselie deze keer)
3 teentjes look
1 ajuin
Indische sabji masala kruiden (van Indische winkel)

alles mixen in keukenrobot

*Slaatje:
groenten
olijfolie
peper
basilicum

*salade van wortelsliertjes en spinazie
http://legallyraw.be/oranje-wok/

*salade:
Romeinse sla of ijsbergsla versnijden.
Witte selder, bij voorkeur de fijne stengels fijnsnijden.
blokjes appel en mango snijden.

*dressing:
lijnzaadolie, appelsiensap en tamari
Als afwerking fijngehakte noten over strooien.

*marinade:
jonge courgette zeer fijn snijden.
Paprika in zeer fijne reepjes snijden. 
In een glazen bokaal stoppen samen met grote brokken (om ze gemakkelijk terug te vinden) gember. 
Ruim olijfolie en tamari in de bokaal gieten en een dag laten in marineren. 
Voor gebruik afgieten. Kan nog gebruikt worden voor een dressing. 

DESSERTS

*dessert-balletjes
http://www.rawguru.com/raw-food-recipes/bliss-balls.html.html

*Dadels-kokosbloem balletjes:
Dadels, ontpit en geweekt in een aftreksel van verse rozen en vlierbloesem
Kokosbloem
kaneelpoeder
kardamompoeder
bosbespoeder (om af te werken)

De dadels pureren in een mixer of keukenrobot met de kaneel en kardamom. Voeg de kokosbloem toe tot het een goed textuur is om balletjes van te kunnen maken. Oprollen in bosbespoeder.

*Brownie:
1kop rauwe cashewnoten (geweekt)
1kop dadels (geweekt en zonder pit)
1/4 kop rauwe cacao
2 eetlepels kokosboter
snuifje zeezout

alles mixen in keukenrobot
Allemaal het proberen waard!


Geen opmerkingen: