19 juni 2014

kwartet 31: lederen riem maken

Op een zonnige woensdagavond begeef ik mij naar het verre Oostakker om bij letser Pieter De Vuyst een workshop te volgen om een lederen riem te leren maken. Dit in het kader van de kwartetten. Wat me over de streep getrokken had, was dat we niet alleen zo’n riem zullen leren maken, maar dat we die riem ook mee naar huis kunnen nemen, mits betaling van het materiaal natuurlijk. En zeg nu zelf, waar kun je een mooie handgemaakte lederen riem vinden voor amper 15 euro ? Nergens dus, en omdat ik sowieso aan een nieuwe riem toe was en omdat ik het altijd leuk vind om iets zelf te maken, vond ik het dus dubbel interessant en ik was ook dan blij dat ik samen met letsers Gerda en Denise uitgekozen was om het kwartet te vormen.
Aangezien Pieter leraar handtassen maken is, weet hij alles over het bewerken van leder en kregen we een grondige uitleg over het materiaal : het velleke van een halve koe (dit met een vlees- en een haarkant, gelukkig was er van dit vlees en haar niets meer te merken), de gespen (de breedte van de gesp bepaalt de breedte van je riem), de rivetten (een riem kan je stikken of vastzetten met rivetten, deze hebben een mannelijk en een vrouwelijk deel, geheugensteuntje : je moet altijd op de vrouw slaan !), verder zijn er nog diverse tinten van verven en een soort olie voor als je de riem naturel wil laten en tot slot mijn favoriete woordje van de avond ‘Tragacanthgom’, een tongbreker die enkel dient om het randje van de riem mooi te doen blinken. Jaja, de eisen van het ambacht vragen om een mooie, ronde, gepolijste rand !
Er komt ook heel wat gereedschap aan te pas en van elk werktuig krijgen we een uitvoerige uitleg : in welk materiaal gemaakt, in welk land gemaakt, de kostprijs... Daarbij heb ik vooral onthouden dat je voor scherpe messen bij de Japanners moet zijn en dat de houten schoenmakershamer nog van de overgrootvader van Pieter was geweest, Pieter komt nl. uit een echt schoenmakersgeslacht !
Onze vingers jeuken echter om aan de slag te gaan ! Eerst mogen we een gesp uitkiezen (zilver- of bronskleur) en moeten we de lengte van onze riem bepalen (20 cm bij de heupomtrek, ik verklap niet wie de langste riem nodig had…). Om de riem te snijden, gebruiken we een fantastisch stuk gereedschap dat zowaar ‘de riemensnijder’ heet, daarmee kan je supersnel en superhandig een perfect rechte riem snijden uit het tuigleder (geen idee eigenlijk waarom het ‘tuig’leder heet). Het ene uiteinde van de riem moet een typische riempunt krijgen, dat gebeurt met een fikse tik op een speciaal kapmes (een dure jongen, dat kapmes). Die tik geven we met een speciale hamer, vervaardigd uit dierenhuid, het mooiste resultaat krijg je als je het met één welgemikte tik kan doen.
Een handgemaakte riem moet mooi afgeronde randen hebben : om de kanten bij te schaven,  gebruiken we ‘de kantenschaaf,’ een fluitje van een cent.
En een mooie handgemaakte riem dient ook een filteerlijntje te hebben, dit maakt dat de riem er eleganter gaat uitzien, dit gebeurt met ‘het biesijzer’, terug een supergemakkelijke klus. Dan moeten we de randjes opboenen met de ‘Tragacanthgom’( (familie van de Arabische gom en een superduur goedje). Dit zorgt ervoor dat de randen mooi uitharden en gaan blinken.
Voor het monteren van de gesp moet je een sleuf slaan in de riem, dit gebeurt met, alweer een tongbreker, ‘de gespholpijp’. Dan gaat de gesp erin, de tong van de gesp moet door de sleuf en het uiteinde van de riem moet je omplooien. Dit uiteinde hebben we eerst moeten ‘schalmen’, dit is een laagje afpellen van het leder, anders zou het te dik worden, waar je twee delen leder op elkaar moet vastmaken. Dit schalmen is de moeilijkste klus bij de lederbewerking, maar we krijgen allen complimenten van onze lesgever voor onze handigheid !
Vooraleer we de gesp gaan monteren, verlaten we even het atelier om in de mooie tuin van Pieter de riemen te verven. Dit duurt niet lang, maar omwille van de geur is het beter om deze klus buiten te doen. Ondertussen kunnen we ook de prachtige Finse sauna in de tuin bewonderen, in feite is het een Nederlandse, maar wij vinden dat ze er toch Fins uitziet. Je kan trouwens van deze intieme sauna genieten tegen stropkestarief ! Eventueel kan je ook wat Fins leren ondertussen…
Na een korte pauze onder het nuttigen van een drankje, gaan we weer aan de slag in het atelier.
Het vastmaken van de omslag gebeurt met rivetten : eerst een gaatje maken, dan een passend rivetje kiezen, het mannetje moet onderaan liggen J en het vrouwtje gaat er bovenop en krijgt een ferme tik van de hamer L, dit met behulp van ‘de ponsholpijp’ (alleen al voor die benamingen, zou je de workshop volgen !) Bij het vastzetten van de gesp, wordt ook ‘het passant’ ertussen gestoken, dit is een deftig woord voor het kleine stukje leder, waar je het uiteinde van de riem doorsteekt wanneer je die vastgespt. Dit hadden we ook al klaargemaakt met dezelfde handelingen als bij de riem zelf, ’t is dus een soort mini riempje, dat ook wordt vastgezet met een rivetje.

Dan rest ons nog één ding : gaatjes maken ! Dit moeten er vijf zijn of zeven (als je denkt nog ooit eens te gaan afvallen). Die gaatjes worden gemaakt met ‘een holpijp’, waarop je slaat met een houten hamer.
Klaar is ie dan ! We gaan huiswaarts met ons prachtige handwerk en een kleine syllabus (je dacht toch niet dat ik al die namen zomaar onthouden had ;-) ). Het was een intensieve, maar leuke en leerrijke workshop. En met zo’n mooie, handgemaakte riem kan ik nu indruk maken op mijn vriendinnen en… zal mijn broek nooit meer afzakken !

Geen opmerkingen: