01 juli 2014

kwartet 33: 'no poo' en andere natuurlijke verzorgingsmethoden

De grootste uitdaging bij kwartetten: tot vier kunnen tellen (en niet verder). Bijna ging het niet door, ook al kwamen er een twintigtal reacties op Vera's oproep om ervaringen met alternatieve haar- en lichaamsverzorging te delen: heel veel interesse dus om zoals zij 'no poo' te gaan, ofte 'shampoovrij'. 

Het lijkt simpel om gewoonweg geen shampoo te gebruiken, maar het blijft moeilijk om met een vettige kop onder de mensen te komen. Vandaar de nood aan truukjes om het haar in sociaal aanvaardbare staat te houden tijdens de overgangsperiode van afkicken van je shampoogebruik. Hoewel die afkickperiode dan vaak veel beter meevalt dan gevreesd wordt en er soms zelfs niet lijkt te zijn. 
De redenering is dat je met de 'klassieke', commerciële producten de natuurlijke oliën verwijdert waarna je lichaam in een tegenreactie er weer meer produceert en je zo in een vicieuze cirkel komt van vet haar wassen om het telkens weer vettig te maken. Niet zo logisch dus, en als socialites als prins Harry, Robert Pattinson en Jessica Simpson ook al beweren zonder shampoo voller en gezonder haar te hebben, dan valt aan de voordelen van 'no poo' niet langer te twijfelen.

We gingen de tafel rond en merkten al snel dat iedereen zo wel zweert bij een eigen 'wondermiddel'. Voor haarverzorging waren dit voor de shampoo: EM, bicarbonaat en wasnoten; voor de conditioner en verzorging bij droog haar: azijn en haarolie van Weleda. Er werd ook geopperd dat met ouder worden het haar sowieso minder vettig wordt, maar qua 'overgangsperiode' is dit voor sommigen toch wat lang.
Alternatieven voor deodorant waren wel bekend (citroensap, gemalen aluinsteen), maar weinigen rond de tafel gebruiken deo... (en ook niemand leek daar hinder van te ondervinden), dus waren we daarover snel uitgepraat.
Klassieke, commerciële kuis- en verzorgingsproducten afzweren zorgt in ieder geval voor een waanzinnige vereenvoudiging van het boodschappenlijstje. Je zou je hele huis en lijf kunnen onderhouden met een handvol producten: soda/azijn/kokosolie, of soda/azijn/(groene) zeep, of EM bijvoorbeeld. Aangevuld met wat essentiële oliën om je met verfijnde geurtjes weldadig te verwennen.
Het ging ook nog even over droogovens (en het eenvoudiger luchtdrogen), alternatieve oogmake-up (koolpoeder), zelf parfum maken (met basisalcohol en essentiële oliën) of doucheparfumblokjes (met bicarbonaat en essentiële oliën), huidverzorging (met sesamolie), zonnecrème (zoals kokosolie met zink) of geen zonnecrème (als je je goed kleedt en wat uit te felle zon blijft), alternatieve tandpasta (met xylitol of van Weleda) en oil pulling (met kokosolie voor de betere smaak), een eenvoudig ontstoppingsmiddel (bicarbonaat en azijn) en WC-kuisproduct (bicarbonaat en citroenzuur), plastiek, online bestellen (of liever niet) en het duizelingwekkende aanbod bij Spinnrad (ondertussen Herbacos), Simon Lévelt en Spice Bazaar...
De zelfgemaakte kombucha en gedroogde pruimenmatjes van Vera waren heerlijk en we sloten de namiddag af met de wens nog eens samen te komen om verder ervaringen uit te wisselen. Voor al wie al interesse had of er nu gekregen heeft: een LETS-activiteit om naar uit te kijken, ergens in september.

(Receptjes en andere info delen we graag, bij navraag.)
Vera, Carine, Els, Magd, Sabine

Geen opmerkingen: