25 april 2013

Gastblog van Hilde - Donderdag


Als vervolg op de blog van gisteren, even één foto van het Kompas wolatelier(tje) zoals het er na
vandaag al een stuk uitziet. We missen nog aankleding en... stoelen! Bij het voorbereiden van de
verhuis is nl. vergeten in te rekenen dat ook het Wolatelier stoelen nodig heeft ;-).




Gisterenavond had ik een vergadering van een werkgroep binnen Lets-Gent rond “Hoe kunnen we
mensen die werkelijk ‘strop’ lopen bij het Letsen, meer ondersteuning bieden en toch in de ‘Lets-
stroom’ helpen geraken”. Een moeilijk spanningsveld: enerzijds zijn we een vrijwilligersorganisatie,
en draait dus zo goed als alles op vrijwillige inzet. Anderzijds willen we toch een manier vinden om
een stuk ‘ondersteuning bij het Letsen - waar nodig’ meer vorm te geven, op een kwaliteitsvolle
manier. Nog te vroeg om hier uitgebreid op in te gaan, maar je hoort er in de toekomst vast nog
meer over.

Nu nog even een sprongetje naar een ander stuk van m’n leven:

M’n moeder is 78 (m’n vader 79!), en een nog heel pittige vrouw. Ze zingt in 2 koren, heeft een breed
sociaal netwerk, bakt wekelijks alle eigen brood, en ook alle taarten voor familiefeestjes enzomeer.
Naast de ‘naai- handwerk-, crea- microbe’ die ik o.a. van haar meekreeg (de zware professionele
naaimachine was een vast, permanent meubelstuk in onze keuken), hielp ik ook van kindsbeen af
met het bakken van taarten en maken van allerlei dessertjes (koken is niet aan mij besteed, maar
de ‘zoete’ keuken...!). Ik maakte m’n eigen receptenboekje, verzamelde daar al haar geslaagde

recepten in, en vul het ook nog regelmatig aan. Vorige week probeerde m’n moeder nl. nog eens
een ‘nieuw’ recept uit van een taart met peren en amandelen (Geslaagd!).

In het verleden bakte ik al vaker taart voor Letsers, of maakte ik een reeks potjes met bavarois, of...
Ik stelde een lijstje samen met m’n ‘gebak-aanbod’, dat op vraag te verkrijgen is.

Vandaag geef ik jullie een ‘eenvoudig’ recept mee van een lekkere appeltaart. Steeds een succes!
Voor mensen die het liever ‘suikerloos’ houden, voeg ik een leuk receptje toe voor koekjes zonder
suiker (met haver en rozijntjes).

Appeltaart

Ingrediënten:

200 gr bloem, 150 gram suiker, 2 koffielepels bakpoeder, 6 soeplepels olie,
5 soeplepels melk, 2 eieren, 2 koffielepels vanillesuiker, 5 appels.

Bereiding:



Meng eitjes met suiker en vanillesuiker tot een luchtig mengsel (handig met een elektrische
klopmixer).



Voeg olie en melk toe en blijf maar kloppen.



Vervolgens bloem en bakpoeder onder mengen.



Giet dit mengsel in een beboterde taartvorm.



Schil de appels en snijd ze in schijfjes.



Deze schijfjes schik je rechtop, naast elkaar in het ‘taartdeeg’. Mooi is dit cirkelvormig te
doen: een grote cirkel van appelschijfjes aan de buitenrand. Een kleinere cirkel appelschijfjes
binnen de grote cirkel.



Bakken: 30 min op 175°

Final Touch:



Maak een siroop van 75 gram bakboter, 75 gram suiker, 1 ei, 2 koffielepels vanillesuiker:
boter laten smelten in een steelpannetje, en de andere ingrediënten eronder mengen.



Na het bakken giet je dit sausje over de taart en plaats je ze nog 5 à 10 minuten terug in de
oven.



Taart uit de bakvorm halen en op een rooster laten afkoelen.



Foto uit het e-zine van april 2008!

Haverkoekjes zonder suiker

Ingrediënten:

200 gr volkorenmeel (kan ook met tarwemeel, maar neem dan iets meer meel, om te voorkomen
dat het deeg te vochtig is); 100 gr grove havervlokken; 200 gr rozijnen; 30 gr kokos; 40 gr olie (bvb.
olijfolie); 1 teelepel speculaaskruiden; 250 gr water

Bereiding:

Alle ingrediënten in een kom goed door elkaar mengen. Een bakplaat bekleden met bakpapier.
Vervolgens koekjes maken en over de bakplaat verdelen.

OF: Het deeg uitrollen tot een laag van 1 cm dikte, en er vierkantjes uit snijden van 7 x 7 cm.

OF: Koekjesvormpjes gebruiken, en een kleine hoeveelheid deeg in de koekjesvorm duwen.
Koekjesvorm vervolgens verwijderen (door vingers en koekjesvorm telkens even in bloem te duwen,
voorkom je kleven van het deeg).

OF: Kleine bolletjes maken van het deeg, en deze platdrukken tot koekjes van ongeveer 1 cm dikte.

De koekjes licht bestrooien met havervlokken, en +/- 35 min. bakken in een (voorverwarmde) oven
op 200°C.




Smakelijk! En tot morgen.

Geen opmerkingen: