16 juni 2013

Kwartet 25: Uitgelezen


Letskwartet Uitgelezen in de Vooruit

Dinsdagavond 21 mei gingen we met 4 boekenwurmen naar de laatste Uitgelezen van het seizoen. Deze 199e editie van het populaire boekenprogramma van de Vooruit was een specialleke: in het jaar dat Vooruit 100 jaar bestaat, viert Uitgelezen z'n 10e verjaardag.

Naast de vaste panelleden Anna Luyten, Jos Geysels en Fien Sabbe, waren die avond ook nog Paula Sémer, Phara De Aguirre en Dimitri Verhulst te gast. Het muzikaal intermezzo werd telkens gebracht door Selah Sue.

De avond werd ingeleid door de Hollandse Gentse schrijver Marc Reugebrink over 10 jaar Uitgelezen. Hij merkt op dat, hoewel het een slechte tijd is voor kunst & literatuur, de Vooruit toch altijd afgeladen vol zit tijdens Uitgelezen. Niet verwonderlijk meent hij, want 'literatuur brengt ons niet zelden op het spoor van wat ons werkelijk drijft'.

Welke boeken lagen deze keer op tafel?
1913 (Florian Illies) over het laatste gloriejaar van Europa voordat de oude wereldorde instortte. Bekende namen als Proust, Stravinsky, Kafka, Joyce, Rilke,... passeren de revue. Volgens de panelleden een 'lawine van informatie', 'prettige lectuur over de sfeer in de culturele hoofdsteden'...
De vreemdeling (Albert Camus). Camus is hier ook niet toevallig gekozen, hij zou in 2013 (zoals de Vooruit) 100 jaar geworden zijn. De meningen zijn unaniem: 'De vreemdeling' blijft absoluut het lezen waard.
De kinderjaren van Jezus (J.M. Coetzee). Dit boek kon niet iedereen even veel bekoren. Echter, het vakmanschap van Coetzee zorgt er volgens het panel wel voor dat je blijft verder lezen.

Een verrassing die avond was Paula Semer. De bijna 90 jaar jonge oud-presentatrice kwam  grappig en zeer strijdvaardig uit de hoek. Zo zou ze 'Florian Illies eens heel graag aan de tand voelen', omdat hij de belangrijke vrouwen links laat liggen in '1913'. Ze heeft het ook over de suffragettes, angst/minachting voor vrouwen in die tijd, en vermeldt en passant dat 'die meisjes van Femen bij Leonard groot gelijk hadden'.

En voor de liefhebbers: alle panelleden hielden nog een warm pleidooi voor hun favoriete Uitgelezen-boek:
  • Tip van Jos: Omega minor (Paul Verhaegen), een pulserend epos over de 20e eeuw
  • Tip van Anna: Alsof het voorbij is (Julian Barnes). Een zucht van herkenning/bevestiging ging door de zaal...
  • Tip van Phara: Einde en begin (Wislawa Szymborska): gedichten van een straffe madam (het mooie, meer dan ooit actuele gedicht 'Kinderen van onze tijd' werd voorgelezen)
  • Tip van Paula: De buitenkant van Meneer Jules (Diane Broeckhoven): over een vrouw die afscheid neemt van haar dode man op de sofa.
  • Tip van Dimitri: De uitverkorene van de heer (Albert Cohen): een ware vertelkunstenaar.
  • Uit de statistieken bleek verder dat Kalme chaos (Sandro Veronesi) tijdens 10 jaar Uitgelezen het vaakst werd getipt door de panelleden.

Als uitsmijter las Dimitri Verhulst voor uit zijn laatste boek 'De laatkomer', een grappig stukje over de streken van een dementie-veinzende bejaarde. Het boek, vers van de pers, verkocht na afloop als warme broodjes aan de Walry-stand. Wij LETSdames lieten ons uiteraard ook tot aankoop verleiden, waarna we Dimitri ons boek lieten signeren. En aangezien we daar dan toch met ons viertjes zo gezellig rond de schrijver hingen, hebben we meteen ook maar gevraagd of hij met ons op de foto wou, aja!

Lieve, Kathleen, Marleen & Els

Geen opmerkingen: