18 februari 2013

Gastblog van Johan - maandag

Zoals elke dag begon ook deze dag met LETS – na ’t ontbijt uiteraard. Eerst en vooral inloggen bij de Triodos-bank om op te vragen welke stortingen van lidgelden er zijn. Deze invoeren in de database van de leden en daarna checken welke leden een mail moeten krijgen, omdat ze binnenkort hun jaarlijks lidgeld dienen te  betalen. Nu moet ik die mails nog stuk voor stuk versturen, maar er is hoop: er wordt gewerkt aan een automatisatie, zodat de mails verstuurd kunnen worden zonder mijn of andermans tussenkomst. Heel erg soms dien ik een lid uit te schrijven: alle leden krijgen een drietal herinneringsmails als het tijd is om het lidgeld te betalen, is er dan nog geen reactie dan probeer ik hen telefonisch te bereiken – op zaterdag, dan is ’t bellen gratis. Lukt ook dit niet en blijft enige reactie uit, dan hebben we geen andere keuze dan het bewuste lid uitschrijven.
Daarna de LETS-mails checken: er zijn altijd wel een paar mails met vragen of aanbiedingen voor de mailinglist die moeten gemodereerd worden. De meeste kunnen, na ze gelezen te hebben, met een klik op een knop naar de groep kunnen gestuurd worden. Er zijn weinig mails waarbij ik de verzender moet vragen de tekst aan te passen. Het gaat vaak om zaken die men over het hoofd ziet of minder goed geformuleerde tekstjes. B.v. vergeten V(raag) of A(anbod) voor het onderwerp te zetten of niet helemaal duidelijk formuleren hoeveel stropkes men vraagt of niet helemaal duidelijk het verschil tussen euro’s en stropkes maken. Ik mag niet vergeten collega-ombuds Hilde Bradt in CC: te zetten! Ook hier is hoop: we beginnen deze week met een beurtrol tussen de leden van de raad van bestuur, die om beurt het modereren op zich nemen.
Er zijn ook de dagelijkse mails met inschrijvingen voor LETS-cafés, die zet ik in een Excel-tabel en de mensen in kwestie krijgen een mail met de plaats en het uur waar het doorgaat. ’t Was een goed idee van Lucie Evers om op de website niet meteen plaats en uur te zetten, op die manier verzamelen we e-mailadressen en kunnen we diegenen die niet opdoken nog eens herinneren aan een volgend LETS-café. Die LETS-cafés lopen als een trein, vorige zaterdagnamiddag waren er meer dan 50 geïnteresseerden – in een te kleine ruimte. De belangstelling voor het LETS'en blijft aanhouden, dit merk je ook aan het toenemend aantal leden.
En dan uiteraard nog andere mails, leden die informatie vragen over dit en dat, afspraken met andere bestuursleden over dit en dat, enfin, over dat dit en dat de volgende dagen meer…
Er was vandaag in de Vooruit een kennismakingsvergadering met het verschijnsel Repair-café. Dit uit Nederland overgewaaid initiatief wordt hier gelanceerd door Netwerk Bewust Verbruiken. Even citeren: “Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten, waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen (zoals kleding, elektrische apparaten, meubels, fietsen, speelgoed, gebruiksvoorwerpen etc.). Doordat de reparateurs vrijwilligers zijn, blijven de kosten voor de reparatie laag. Wel kunnen bezoekers een vrijwillige bijdrage geven. In het Repair Café leren bezoekers dat reparatie een goed alternatief voor weggooien is, en dat dit alternatief ook voor hen bereikbaar is. Het Repair Café helpt zo de afvalberg te verkleinen. Daarnaast draagt het bij aan een mentaliteitsverandering, die nodig is om mensen warm te maken voor een duurzame samenleving. Tot slot is het Repair Café ook een sociaal evenement: buurtgenoten ontmoeten elkaar op een nieuwe, verrassende manier. Dat leidt tot nieuwe contacten in de buurt en bevordert de sociale cohesie.” Er waren al succesvolle Cafés in Brussel, Leuven en Sint-Niklaas. De overeenkomsten met het LETS’en zijn er:  ook bij ons is de vraag naar reparaties groot en het kader dat ze schetsen is heel gelijkend met dat waarbinnen LETS draait.. Er was veel volk op de vergadering, ook de Nederlandse initiatiefnemers waren er, volgens hen slaat het concept van Reparatie Café enorm aan in veel landen. Nu, binnen LETS-Gent zo een Café organiseren lijkt me een haalbare kaart, maar om zoiets te doen voor of met andere groepen, iets wat ik aanhaalde op de vergadering, is niet zo vanzelfsprekend. Maar dit is nog maar een eerste stap, er komen nog vergaderingen en we bespreken dit zeker ook intern. Dit verhaal vervolgt.
Tot morgen.