22 februari 2013

Gastblog van Johan - Donderdag


Donderdag

’t Was wel even schrikken eergisteren bij het bekijken van de krant: (pdw) overleden! Dat hem dit moet overkomen, hij zou het zelf een minder geslaagde grap vinden, denk ik. ‘k Heb zijn teksten altijd graag gelezen, de manier waarop hij organisaties, instituten, pseudo-personaliteiten in hun blootje zette is weinigen gegeven. Er zijn er al zo weinigen in het Nederlandstalig grondgebied die dit kunnen, doodjammer. Zijn comedy-programma’s kon ik minder appreciëren, ‘k heb het niet zo op stand-up comedians begrepen, er zit veel kaf tussen het koren. Maar ‘k zal hem missen, ‘k neem me voor voortaan wat meer op een of andere doos te kijken, misschien staat erop dat hij erin zit… 
Een klein onderdeel van LETS-Gent is er eentje waar ik, toen ik er de eerste keer van hoorde, al meteen weg van was: de Route des SEL! LETS wordt in het Frans “SEL”, “Système d’Echange Local”. Het was op een LETS-Vlaanderen-dag, jaren geleden, dat LETS'ers uit Louvain-la-Neuve dit project kwamen voorstellen. ‘k Weet nog dat Steven Andries er ook was en dat we allebei zoiets hadden van ja, dit is iets om voor te gaan. We hadden het ter plaatse niet helemaal begrepen, maar na wat opzoekwerk op hun website (www.route-des-sel.org) zijn we ervoor gegaan. Voor wie niet weet hoe het werkt: dankzij de organisatie Route des SEL kunnen de al meer dan 2000 aangesloten leden – die wel lid moeten zijn van een LETS-groep – bij elkaar logeren voor hun plaatselijke LETS-munt. De afspraak is dat je voor 1 overnachting het equivalent van 1 uur LETS'en betaalt, niet meer, niet minder. Ik vermeld dit altijd op de LETS-cafés omdat het zo goed in de verf zet hoe relatief die LETS-munten zijn en hoe het er in essentie om gaat elkaar diensten te bewijzen. We waren de eerste LETS-groep van Vlaanderen die er lid van werden, want ook niet-Franse LETS-groepen kunnen – gratis! - lid worden. Twee jaar geleden wilden mijn vrouw en ik daar gebruik van maken, we reserveerden een overnachting in Marseille, maar toen we op het adres aan kwamen hing er een briefje op de deur, dat het logies, wegens een overlijden in de familie, niet kon doorgaan… Daaronder stond gelukkig het gsm-nummer van een ander lid van de Route des SEL waar we wel terecht konden en die ons bovendien ook nog kwam oppikken. Sympathieke ontvangst, rustige nacht en nog een ontbijt er bovenop! Een aan te bevelen formule.
’t Is nu 16.50 uur, straks, om 18 uur, de fiets op, naar de vergadering van de raad van bestuur, die om 20 uur begint. Maar om 19 uur krijgen de leden, die dit willen, we van de sympathieke LETS'er die ons ontvangt, een ongetwijfeld lekkere maaltijd te verorberen.
’t Is nu 23.36 uur en de ontvangst door Michele was gezellig en het eten lekker. Om 20 uur kwamen de anderen en kon de vergadering beginnen. Ik moet er aan denken om op volgende raad van bestuur voor te stellen om, na elke vergadering, de belangrijkste punten die we besproken hebben, op een of andere manier aan de groep door te spelen. Communicatie stond trouwens op de agenda, wat we er kunnen aan doen om deze te verbeteren, vroegen we ons af.  Geslaagde vergadering, we beginnen om 20 uur en proberen altijd af te ronden om 22 uur, twee uur voor een vergadering moet genoeg zijn, denk ik dan, als ’t langer wordt, wordt het vermoeiend. Maar ’t is altijd moeilijk om op tijd te stoppen, er is zoveel te bespreken, deze keer lukte het om te stoppen om 22.15 uur, twee aanwezigen moesten op een ontiegelijk vroeg uur uit de veren.
Tot morgen.