30 december 2012

Kwartet 12: foto's van het oude stadsarchief


Zondagmorgen 23 december 2012
De wereld is vergeten vergaan maar aan het aantal mensen in de stad zou je toch denken dat een hele hoop er niet meer is. Of zou het aan de miezerige regen liggen?
De wandeling langs de Lievekaai naar het voormalig stadsarchief is niet meteen een pretje. Brilglazen verzamelen regendruppels alsook de rugtas met fotomateriaal en statief. De brilglazen zijn in een handomdraai weer proper maar foto-electronica hou je toch liever droog.
Ik sla de hoek van de Lievestraat om. Ik tref twee mannen en een vrouw. Ik herken Filip. De vrouw moet Kaatje zijn, de initiatiefneemster van dit fotokwartet. De andere man is Jan. Het zou een ‘ruim’ kwartet worden vandaag. Maar de anderen sturen hun kat. We kijken met z ’n allen naar de regen en besluiten naar binnen te gaan.
 Met wat moeite opent Jan de zware groene poort. De binnenkoer ligt er nat bij. Een afgedankte auto, enkele kapotte brommers, attributen uit het rariteitenkabinet, een lekkend dak en veel uitwerpselen. Een paar duiven schuilen onder de betere plaatsen van het gehavende dak. Fototassen gaan open en het geluid van neervallende druppels wordt afgewisseld met het klakken van de reflexspiegels. Het kwartet is begonnen. Er wordt niet veel gezegd. Er wordt gekeken, gezocht, ingesteld en gefotografeerd.
Geen hoek of kant van de binnenkoer en open stalplaats zijn ontsnapt aan de acht letsogen. We trekken verder door de site en belanden via een fotogenieke traphal naar een zolderverdieping die blijkbaar af en toe wordt beleefd en bewoond door een handvol kunstenaars en duiven.  Veel afdankers hier, heiligenbeelden, een museum-Mac, schildersezels, een ongestemde gitaar, een collectie oude camera ’s maar ook juweeltjes zoals een ongeschonden klok en een paar prachtige meubelstukken. Vergane glorie hand in hand met rommel en afval. Geen afgelikt interieur hier of massaproductie. Hooguit een paar restanten ervan. Vooral veel indrukken, heel veel indrukken.
En daar gaat het toch om in fotografie. Om je heen kijken en indrukken opdoen. En enkele indrukken vastleggen. Om te delen met anderen.
Meer foto's van Danny vind je op: http://www.flickr.com/photos/dodspics/sets/72157632352434631/