03 mei 2012

Nieuwe LETS’ers... hoe vergaat het hen?


Om de drie à vier maanden ga ik, ombuds Hilde, een avondje achter m’n laptop zitten, om na te kijken of de nieuwe LETS’ers die intussen al vier tot zes maanden lid zijn al dan niet aan transacties toekwamen. Diegenen die na 4 tot 6 maanden lidmaatschap slechts 5 of minder uitwisselingen hebben, pik ik er uit.
Bedoeling hiervan is niet mensen achter hun veren te zitten, maar wel om via een gesprek per telefoon te luisteren naar hun ervaringen, het te vragen of zij moeite hebben met bepaalde drempels, en te polsen of wij iets kunnen doen om aan hun “lage” LETS-activiteit iets te doen.
Deze telefonische contacten verliepen tot nu toe steeds aangenaam, nieuwe LETS’ers blijken telkens blij verrast met dit telefoontje!
Redenen tot het weinige LETS’en schrijven ze grotendeels aan zichzelf toe. Velen verwijzen naar een druk leven, komen, ondanks goede voornemens, niet aan het LETS’en toe, worden soms overspoeld door de vele mails. Maar ze zien verandering naar de toekomst toe of plannen in elk geval iets te willen ondernemen. Een aantal mensen zeggen ook dat het voor hen “niet zo dringend is”, dat ze het een heel fijn initiatief vinden, en dat het op termijn wel een plaats zal krijgen in hun leven. Hier en daar wordt een “drempel” vermeld: niet goed thuis zijn op de website omdat ze hem weinig gebruiken, overdonderd worden door de vele mails, nog geen mensen kennen en dus wat aarzelen om initiatief te nemen, niet zo’n nood hebben aan goederen-aanbod en daardoor ook de mails niet steeds goedvolgen... Zelden wordt extra hulp of ondersteuning gevraagd, of worden de organisatie en/of de informatie als ontoereikend ervaren. Slechts één koppel LETS’ers besloot hun lidmaatschap te beëindigen omdat ze andere verwachtingen hadden.
Enkele cijfertjes op 15/4/2012
Gedurende september, oktober en november 2011 kwamen 28 nieuwe leden LETS vervoegen. 20 leden zijn intussen behoorlijk tot heel intens aan het LETS’en gegaan. Bij acht leden blijft dit op een heel laag pitje staan.
Tijdens de maanden december 2011 en januari 2012 kenden we topmaanden en konden we 48 nieuwe leden verwelkomen. 33 leden LETS’en behoorlijk tot heel actief, 15 van deze nieuwe LETS’ers lijken hun weg nog wat te zoeken.
De komende week zullen deze iets minder actieve LETS’ers wellicht een telefoontje van me krijgen… Een bloemlezing van hun reacties volgt
Tot hoors!
Hilde

P.S. de dame op de foto is niet ombuds Hilde, zij heeft slechts 1 telefoontoestel!
De redactie.