14 april 2012

Over tuinmuren en tuinkamers...


Nieuwe LETS'ers brengen frisse ideeën. Zoals Piet Recour bijvoorbeeld, lid van LETS-Gent sedert december vorig jaar. Piet werkt als preventieadviseur bij de federale politie en weet alles over ergonomie, arbeidsveiligheid en gezondheid op het werk.

Maar in zijn vrije tijd wil hij promotie voeren voor “de tuinmuur”.

In december is Piet overgeschakeld op een vier vijfden contract voor ouderschapsverlof. “Zo heb ik meer tijd voor andere dingen,” vertelt hij. “En waarom niet voor LETS? Je kan er doen wat je graag doet, je leert nieuwe mensen kennen, kortom, je kan er maar plezier aan beleven.”

Piet is tegelijkertijd ook met het project “de tuinmuur” begonnen. Hij is enorm geboeid door tuinen. Vroeger heeft hij een opleiding tuinarchitectuur gevolgd en hij heeft al meerdere natuurtuinen aangelegd. Met “de tuinmuur” wil Piet nu zoveel mogelijk mensen van zijn buurt, de Brugse Poort, overtuigen om een geveltuin aan te leggen.

“Voor grote natuurtuinen is er in het centrum van de stad weinig ruimte,” lacht hij. “Toch is er net in de stad nood aan meer groen”. Hij is van mening dat je dat het beste kan bereiken met geveltuintjes. “Op die manier kunnen ook voorbijgangers meegenieten. Het maakt het leven in de stad aangenamer, het beperkt de luchtvervuiling en het zorgt voor minder lawaai op straat”.

Op de website www.detuinmuur.be vind je alle informatie over de aanleg van geveltuinen en groen in de stad. “Via een LETS'er kreeg ik advies over het logo en de website”. Zo geraakt het project ook verweven met LETS. Piet kan zich op die manier degelijk advies veroorloven voor iets wat eigenlijk een hobby en een maatschappelijk engagement is.

Binnenkort gaat hij aan het werk in de tuinkamer. Die bevindt zich in de Boerse Poort, een nieuwe biologische volkstuin in zijn buurt. De tuinkamer is ingericht om er klimplanten te kweken. “Die zullen we dan verspreiden in de Brugse Poort of tegen stropkes verder in Gent”.

Om de tuinkamer aan te leggen en in te richten zal Piet opnieuw beroep doen op LETS. Zo zal hij recyclagemateriaal nodig hebben, onder meer voor een draagstructuur voor de klimplanten. In een later stadium zal hij LETS inschakelen voor z'n zoektocht naar stekjes en zaden.

“Geveltuintjes zijn ook goed voor de sociale cohesie in de buurt”, besluit hij. “Mensen spreken je aan terwijl je aan je geveltuin werkt, zo wordt een verbinding gecreëerd tussen de mensen in je omgeving.”


Esmeralda Borgo