10 december 2013

Kwartet 25: Vlaamse Gebarentaal


Initiatie VGT


De kwartet-uitnodiging van Deborah heeft Frieda, Adel, Ann en Eline nieuwsgierig gemaakt om meer te weten te komen over gebarentaal. Het feit dat we met 5 zijn, maakt het alleen maar gezelliger! We stellen onszelf voor en vliegen er in, hapje en drankje ontbreken natuurlijk niet. We gaan aan de slag met het vingeralfabet van de Vlaamse gebarentaal en doen een poging om onze eigen naam te spellen, moeilijker dan je zou verwachten. Naast gebarentaal hebben we ook veel bijgeleerd over glutenallergie. (Misschien komt er nog een kwartet van Ann met goeie tips, bv dat je het bier in stoverij kan vervangen door wijn en cola)

Wat we vanavond in ieder geval geleerd hebben over gebarentaal:
* Zeg doof en niet doofstom, dat is beledigend.
* Woorden waar geen teken voor is, zoals namen, worden gespeld dmv het vingeralfabet. Als een dove persoon je leert kennen, krijg je van hem of haar een gebaar dat bij je past, gebaseerd op je karakter of een fysiek kenmerk.
* De grammatica van gebarentaal is helemaal anders dan die van het Nederlands. Je zegt bijvoorbeeld niet "Wat is jouw beroep?" maar beeldt de woorden uit voor "werken", "van jou" en "wat?". Heel verwarrend allemaal.
* Mimiek is heel belangrijk!
* Als je in een station 2 of meerdere dove mensen ziet en het spoor wordt gewijzigd, ga dat dan zeker aan hen duidelijk maken, ze zullen je heel dankbaar zijn.
* Vlaamse gebarentaal is een erkende taal (sinds 2006).
* Gebarentaal is niet universeel, ieder land heeft zijn eigen gebarentaal. Iedere streek (zoals Brugge, Gent, Antwerpen) heeft ook zij eigen streekgebaren, zoals onze dialecten. Vlaanderen en Wallonië hebben ook elk hun eigen gebarentaal.
* Op deze website kan je alvast een digitaal gebarenwoordenboek vinden waar je veel gebaren (maar niet allemaal) kan terugvinden. http://gebaren.ugent.be



Groetjes,
Frieda, Adel, Ann, Eline en Deborah

Geen opmerkingen: