23 maart 2015

Kwartet 34 Gezonde voeding

Kwartet gezonde voeding 10 januari 2015

                 Aanwezigen

Vincianne De Smet, Lieve Borgers, Filip François (organisator)

                 Meegebracht

Vincianne: melkkefir, zelfgemaakte ketchup met steranijs
Lieve: rodebietensap met gember (met centrifuge gemaakt)
Filip: thee, soep (ui-knoflook-curcuma-zwarte peper-wortel-pompoen-tomaat-Provençaalse kruiden-groentebouillonblokje), kombucha, zalmrollade

                 Gesprek

                 Motivatie kwartet
Filip is al even met gezonde voeding bezig, maar dit is in een stroomversnelling geraakt bij de ziekte van z’n vader. Als mogelijke oorzaak maar ook als mogelijke genezingsmethode voor kanker is hij meer gaan lezen en proberen rond gezonde voeding. O.a. het boek “Eten tegen kanker” heeft hem geholpen. Kanker profiteert van suikers (zure omgeving) en ontstekingen in het lichaam, de voedingsstoffen die dit tegengaan hinderen/genezen kanker.
                 Voorstelling deelnemers
Veerle Bal en Marleen van Goidsenoven hebben zich verontschuldigd wegens ziekte.
Vincianne is niet echt zwaar onderlegd hierrond, zegt ze zelf.
Lieve is geïnteresseerd in gezonde voeding en problematieken errond.
                 Ongezonde voedingsgewoonte
Brood: tarwe die momenteel gebruikt wordt is niet echt gezond, omwille van
- gebrek aan natuurlijke voedingsstoffen (mineralen ea) in gecultiveerde grond,
- graanselectie over de tijd heen, o.a. in functie van oogstmethoden   
Melk: door het verwarmen ervan verdwijnen de gezonde enzymen, dat is de reden waarom veel mensen melk niet kunnen verteren
Plasticverpakking van dranken of andere voedingsstoffen. Als er onderaan de fles een driehoekje (recyclageteken) met daarin een 1 is het ok (geeft de plastic niet af), maar staat er een 3 of een 7, dan is het gevaarlijk volgens Lieve. Filip weet dat je voedingswaren die in contact komen met plastic, zoals charcuterie of kaas, best een kwartiertje laat luchten vooraleer ze te consumeren. Dit ook om de plastics te laten verdwijnen.
                 Goede voedingselementen
Rode biet: geeft een  energieboost (Lieve) sportlui maken er gebruik van, bevat anti-oxidanten
Glucosamine: komt voor in kraakbeen, wordt samen met chondroïtine genomen als voedingssupplement en is voor Vincianne een oplossing geweest voor vermoeidheid en gewrichtspijn.
Curcuma: een stof die ontstekingsremmend werkt. Te gebruiken met vetstof en met zwarte peper in gerechten. Te gebruiken in voldoende hoeveelheid (theelepel per soepkom), bestaat ook in capsules.
Groenten combineren met koolhydraten waardoor de glycemische index daalt. Dit is vooral goed voor diabetici.
Kefir: Vincianne bracht melkkefir mee. Dit is een soort schimmel die kweekt in melk. ’s Ochtends onderzetten in melk, in warme donkere omgeving (bv in kast) plaatsen. De volgende morgen kan je er met een plastic zeefje de drank van de bloemetjes onderscheiden (je mag er wat op duwen zodat zoveel mogelijk vocht meekomt.)
Indien je zit met schimmels moet je wel opletten met kefir.
Kuzu: Japans dikkingsmiddel, te verkrijgen in de Bioplanet. Zoals maïzena oplossen in kleine hoeveelheid koud water, dan toevoegen aan de kokende vloeistof. Na een half uur kan je ontbijten.
Fodmap-dieet: interessant bij prikkelbare darmsyndroom. Een dokter in Brugge past dit toe (zie Lieve). Er is een lijst met voedingsstoffen die je wel en die je niet mag eten.
Lijnzaad: is effectief tegen kanker, weet Filip. Lieve gebruikt dit: een bordje lijnzaad de avond voor het gebruik in water te week zetten. Dit wordt een soort gelei. De volgende morgen eet ze dit.
Psylliumvezels, kuzu is interessant bij PDS.
Chia-zaad is ook erg gezond.
Enkele soepen die Lieve graag maakt: prei – witte rapen soep, pastinaaksoep,
Pastinaakpuree (gewoon pastinaak pureren, maar is wat scherp. Misschien met wat aardappelen bij?)
Havermout: Lieve maakt dit met havermelk en laat dit de avond vooraf weken. Filip maakt dit met een menging van water/plantaardige/gewone melk door het een minuutje te laten koken en rozijnen toe te voegen
Tagatesse als zoetstof. Dit wordt minder door de darmen opgenomen en komt dus minder snel in het bloed. Is tweemaal zo sterk als suiker, maar heeft dezelfde eigenschappen bij het bakken.
                  Boeken, Docu’s, specialisten
Stef Mintiens: ‘De Herbatheek’.
Peter Aelbrechts: ‘Homo energeticus’
‘Het voordeel van de twijfel’ op Canvas.