Kwartet gezonde voeding 10 januari 2015
• Aanwezigen
Vincianne De Smet, Lieve Borgers, Filip François
(organisator)
• Meegebracht
Vincianne: melkkefir, zelfgemaakte ketchup met steranijs
Lieve: rodebietensap met gember (met centrifuge gemaakt)
Filip: thee, soep (ui-knoflook-curcuma-zwarte
peper-wortel-pompoen-tomaat-Provençaalse kruiden-groentebouillonblokje),
kombucha, zalmrollade
• Gesprek
•
Motivatie kwartet
Filip is al even met gezonde voeding bezig, maar dit is in
een stroomversnelling geraakt bij de ziekte van z’n vader. Als mogelijke
oorzaak maar ook als mogelijke genezingsmethode voor kanker is hij meer gaan
lezen en proberen rond gezonde voeding. O.a. het boek “Eten tegen kanker” heeft
hem geholpen. Kanker profiteert van suikers (zure omgeving) en ontstekingen in
het lichaam, de voedingsstoffen die dit tegengaan hinderen/genezen kanker.
•
Voorstelling deelnemers
Veerle Bal en Marleen van Goidsenoven hebben zich
verontschuldigd wegens ziekte.
Vincianne is niet echt zwaar onderlegd hierrond, zegt ze
zelf.
Lieve is geïnteresseerd in gezonde voeding en
problematieken errond.
•
Ongezonde voedingsgewoonte
Brood: tarwe die momenteel gebruikt wordt is niet echt
gezond, omwille van
- gebrek aan natuurlijke voedingsstoffen (mineralen ea) in
gecultiveerde grond,
- graanselectie over de tijd heen, o.a. in functie van
oogstmethoden
Melk: door het verwarmen ervan verdwijnen de gezonde
enzymen, dat is de reden waarom veel mensen melk niet kunnen verteren
Plasticverpakking van dranken of andere voedingsstoffen.
Als er onderaan de fles een driehoekje (recyclageteken) met daarin een 1 is het
ok (geeft de plastic niet af), maar staat er een 3 of een 7, dan is het
gevaarlijk volgens Lieve. Filip weet dat je voedingswaren die in contact komen
met plastic, zoals charcuterie of kaas, best een kwartiertje laat luchten
vooraleer ze te consumeren. Dit ook om de plastics te laten verdwijnen.
•
Goede voedingselementen
Rode biet: geeft een
energieboost (Lieve) sportlui maken er gebruik van, bevat anti-oxidanten
Glucosamine: komt voor in kraakbeen, wordt samen met
chondroïtine genomen als voedingssupplement en is voor Vincianne een oplossing
geweest voor vermoeidheid en gewrichtspijn.
Curcuma: een stof die ontstekingsremmend werkt. Te
gebruiken met vetstof en met zwarte peper in gerechten. Te gebruiken in
voldoende hoeveelheid (theelepel per soepkom), bestaat ook in capsules.
Groenten combineren met koolhydraten waardoor de
glycemische index daalt. Dit is vooral goed voor diabetici.
Kefir: Vincianne bracht melkkefir mee. Dit is een soort
schimmel die kweekt in melk. ’s Ochtends onderzetten in melk, in warme donkere
omgeving (bv in kast) plaatsen. De volgende morgen kan je er met een plastic
zeefje de drank van de bloemetjes onderscheiden (je mag er wat op duwen zodat
zoveel mogelijk vocht meekomt.)
Indien je zit met schimmels moet je wel opletten met
kefir.
Kuzu: Japans dikkingsmiddel, te verkrijgen in de
Bioplanet. Zoals maïzena oplossen in kleine hoeveelheid koud water, dan
toevoegen aan de kokende vloeistof. Na een half uur kan je ontbijten.
Fodmap-dieet: interessant bij prikkelbare darmsyndroom.
Een dokter in Brugge past dit toe (zie Lieve). Er is een lijst met
voedingsstoffen die je wel en die je niet mag eten.
Lijnzaad: is effectief tegen kanker, weet Filip. Lieve
gebruikt dit: een bordje lijnzaad de avond voor het gebruik in water te week
zetten. Dit wordt een soort gelei. De volgende morgen eet ze dit.
Psylliumvezels, kuzu is interessant bij PDS.
Chia-zaad is ook erg gezond.
Enkele soepen die Lieve graag maakt: prei – witte rapen
soep, pastinaaksoep,
Pastinaakpuree (gewoon pastinaak pureren, maar is wat
scherp. Misschien met wat aardappelen bij?)
Havermout: Lieve maakt dit met havermelk en laat dit de
avond vooraf weken. Filip maakt dit met een menging van
water/plantaardige/gewone melk door het een minuutje te laten koken en rozijnen
toe te voegen
Tagatesse als zoetstof. Dit wordt minder door de darmen
opgenomen en komt dus minder snel in het bloed. Is tweemaal zo sterk als
suiker, maar heeft dezelfde eigenschappen bij het bakken.
•
Boeken, Docu’s, specialisten
Stef Mintiens: ‘De Herbatheek’.
Peter Aelbrechts: ‘Homo energeticus’
‘Het voordeel van de twijfel’ op Canvas.
‘De macht van het minuscule’, docu van Dirk Draulans. Zie http://www.canvas.be/programmas/de-macht-van-het-minuscule/046e0bd2-304f-4a85-99ad-6c6487a082b7