23 maart 2015

Kwartet 33 gezonde voeding

Kwartet gezonde voeding 29 december 2014

1.              Aanwezigen

Lyra Alvas, Saartje Dewever, Sabine Dangelo, Hilde Vandevelde & Filip François (organisatoren)

2.              Meegebracht

Lyra: gefermenteerde cashewkaas met kastanje crackers, bananenflensjes met pompoen-citroencrème, pompoen + tahine + basilicum + zongedroogde tomaten smeersel.
Saartje: henneppesto op courgette, cashuwmayonaise,
Sabine: Smoothie citroengras, ananas, craison,
Hilde: petereseliewortelsoep,
Filip: diverse confituren met tagatesse, w.o. pompoen-mandarijn-gemberconfituur.

3.              Gesprek

3.1           Motivatie kwartet

Iedereen is gepassioneerd bezig met gezondheid: sommigen noodzaak wegens bv. verteringsproblemen, anderen zelfs professioneel.

3.2           Gezonde gewoonten

Soep maken: groenten eerst blenden vereist minder verwarmingsenergie en behoudt meer voedingsstoffen in de groenten.
Wat is voldoende fruit en groenten: dagelijks 3 tot 5 stukken fruit, 3 porties groenten
Gezonde kruiden: komijn, korianderzaadjes, kardemom
Lyra leenletst haar droogoven vaak. Die droogoven is een goede manier om buiten het seizoen te kunnen genieten van gedroogde gezonde producten.

3.3           Diëten

Dieet Hilde: Dissociatiedieet: Dr. Schelden: geen koolhydraten en eiwitten samen gebruiken. Zij eet ’s morgens enkel fruit eten, ’s middags eiwitten, ’s avonds brood en groenten.         
Tarwe-intolerantie: doordat weinig voedingsstoffen zitten in tarwe omdat grond is uitgeput of de tarwe teveel is gemodificeerd.
Sapvasten in het weekend.

3.4           Slechte gewoonten

Snelle suikers geven ontstekingen.
Je sociaal leven is een deel van je gezondheid.
Het signaal dat we interpreteren als honger of dorst is niet steeds duidelijk, of is niet steeds wat het lijkt: soms kan je een hongergevoel wegkrijgen door te drinken.

3.5           Weetjes

Markt maandagvoormiddag in Schooldreef.
Ons lichaam is ongeveer 10% onze eigen cellen en de rest (90%) is microbieel (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709439/)
Contact met aarde voor microbiële uitwisseling? (Filip: ja om opgedane kunstmatige straling te ontladen)
Darmbacteriën zijn erg belangrijk voor het oplossen van ziektes. Daarom worden deze ook al getransplanteerd.            (Zie macht van het minuscule)

3.6           Enkele lekkere combinaties

·                 Smoothy amandelmelk + fruit
·                 citroensap – gember – wortel – aardpeer.
·                 Henneppesto en cashewmayonaise van Saartje
·                 Cashewnoten – probiotica – kruiden
·                 Pompoen-banaanpannekoek met citroengeste en stevia + kokos
·                 Kaneel, gember en kardemon zijn meerdere malen te gebruiken.
·                 Pompoen-tahin (=sesampasta)-basilicum              
·                 Pompoenconfituur: 500g pompoen, 2 mandareintjes, 20 g gember (geraspt), pec plus, 100g tagatesse, citroensap
We willen de recepten verzamelen.
Haverroom
Macobadosuiker is relatief gezond.
Enkel zwarte bio-olijven zijn gezond. Wat met de groene gebeurd is, kan moeilijk een onschadelijk effect hebben gehad.
Sommigen kopen olijfolie enkel in Italië.

3.7           Mind map

Filip werkt aan een mindmap om een overzicht te creëren over wat gezond is. We bekijken het even samen en corrigeren. Bepaalde voedingselementen zij cultureel ‘aangekweekt’, maar zorgen voor weinig toegevoegde waarde, zoals bv. koffie.

3.8           Vervolg

Een idee is om de recepten te verzamelen en aan elkaar ter beschikking te stellen. Ook gezonde voeding wordt uitgewisseld of verletst n.a.v. dit kwartet.