19 juli 2014

kwartet 47: tuin van Kina

Een zalig weertje, ideaal om met een aantal letsers samen de Tuin van Kina te gaan ontdekken!
We trokken erop uit met 7 kinderen tussen 3 en 10 jaar, met in hun kielzog 7 volwassenen (leeftijden onbekend ;-)).
Het werd een super namiddag: het leren kennen van andere letsers viel zeer in de smaak, de zon was van de partij, we kregen zomaar van een van de aanwezigen in de Tuin een hele uitleg over de vogelspinnen die je daar kan bewonderen, en ook zeer belangrijk: de kinderen hadden snel hun eerste verlegenheid overwonnen en speelden samen, proefden, voelden, ontdekten, en praatten honderduit!
Er valt dan ook heel wat te beleven in de Tuin van Kina! Eerst gingen we op bezoek bij de vogelspinnen. We mochten zelfs voelen aan de afgeworpen huid van de grootste vogelspin die ze daar hebben: zo zacht als een konijnenpelsje!
Ook de wandelende takken spraken tot de verbeelding van de kinderen.

Daarna vonden we de zon / het aangename lenteweertje toch iets te aanlokkelijk om nog binnen te blijven. Dus verkenden we de Tinkeltuin, opgesplitst in een voel-, smaak-, zien-, hoor- en geurtuin. In de smaaktuin mocht ook geproefd worden van verschillende soorten fruit, kruiden en ander lekkers. Veel te ontdekken! Er kon ook muziek gemaakt worden met allerhande alternatieve instrumenten, een hele ontdekking.




Na een kleine pauze om de magen wat te vullen, gingen we opnieuw naar binnen, om de verschillende tentoonstellingen te bekijken.
We bleven vooral lang plakken in de tentoonstelling '1001 stippen'. De kinderen gingen aan het spelen in het mooie huisje, terwijl de ouders nog heel wat weetjes uitwisselden over lets.



Uiteindelijk moesten ze ons buitenwerken uit de '1001 stippen', omdat er werd afgesloten!

Zeker voor herhaling vatbaar dus!





09 juli 2014

kwartet 46:sjoelen

Op 4/5 stuurde ik volgend berichtje de lets-wereld in :
Dag Letsers,  
Ik heb een sjoelbak en wil een kwartet vormen voor een middagje sjoelen bij mij thuis ( buurt St.Pietersstation).
Als ik genoeg kandidaten heb kunnen we via een doodle dag en uur bepalen. 
Groetjes, Lien

Dat liep vlot, de datum werd 16 mei van 19 – 21u.
Sjoelbak van de zolder gehaald, afgestoft, drankjes in de ijskast gezet, huis een beetje opgeruimd en ik stond klaar.
Johan kwam als eerste aan met de fiets, helemaal van de andere kant van Gent. Indra en Wim volgden al snel. Allemaal stipt op tijd!
Wat hadden we elkaar veel te vertellen, ieder met z’n eigen boeiende verhalen over opleidingen, werk, interesses. Ook ervaringen en goede ideeën over het letsen werden uitgewisseld.
Maar we gingen sjoelen, toch? Na een eerste rondje oefenen met wat huisregeltjes ( de officiële zijn te ingewikkeld) werd het serieus. De één schoof de schijfjes rustig mikkend naar het doel, de ander was al wat heftiger zodat Indra haar oren moest beschermen van het kabaal.
Johan had duidelijk al gesjoeld. Goede uitslag Johan! Het was bij hem vroeger thuis een jaarlijkse activiteit bij familiebijeenkomsten.
Ik zelf deed het ook niet slecht, maar ja, ik speel dit spel wel vaker en ook al heel lang.
Wim was heftig en geconcentreerd en Indra was de bescheidenheid zelve. Haar sjoelkunde evolueerde duidelijk in de goede richting in de loop van de avond.
Sjoelen is best een goede sport om sociale contacten en aandacht voor elkaar te bevorderen. Als de één aan de beurt is moedigen de anderen aan, geven aanwijzingen over in welk vakje nog een schijfje moet om het puntenresultaat te verbeteren of in welke richting het beste gemikt kan worden om de kans op een score te verhogen.
Voor herhaling vatbaar, zou ik zeggen.

LIEN


kwartet 44 en 45: Practische Permacultuur

Voor mij was het en heel mooie, inspirerende namiddag waarin ik veel ideeen heb opgedaan van Diego van Anupana en van medeletsers.
Ik heb ervan genoten om samen met Lesters in deze fantastische tuin te zijn en er inspiratie op te doen om onze eigen tuin te laten groeien.
Bedankt Marleen voor het initiatief! (Aisja)

Bij aankomst werden we al meteen vergast op het resultaat van de permacultuur uit het voedselbosje van Diego: we kregen een lekkere fruittaart en een kopje thee met ingredienten van eigen kweek!
Voor mijn part had de rondleiding nog langer mogen duren.
Volgende keer misschien een workshop? (Vincianne)

Er zijn evenveel permacultuurtuinen als permacultuurtuiniers, las ik onlangs.
De mooie wilde natuurtuin van Diego is er een van iemand die vooral houdt van bessen(wijn), fruit(taart), kruiden(thee) en mooi en nuttig'onkruid', dat mag groeien en bloeien waar het zich thuis voelt, tal van beestjes en vlinders aantrekt en ook nog eens de bijen voedt. (Sabine Depauw)

Zo'n permacultuurtuin is echt wel een totaalbeleving. Heel veel aspecten van ons menszijn/natuurzijn krijgen er een respectvolle plaats naast elkaar. We nemen voor onszelf wat nodig is, maar gunnen de andere planeet bewoners ook iets. Diego toonde ons dit op een enthousiaste en hartelijke manier. (Nancy)

Diego heeft mij alvast kunnen inspireren. De voorstelling en rondleiding van wat permacultuur is werd mooi opgebouwd. Binnen in het huis werden we goed ontvangen met een hapje en een drankje van eigen tuinproducten. Daarna kregen we kennis over de ethische uitgangspunten en de ontwerpprincipes zoals het systeemdenken achter de permacultuur. Het voedselbos buiten was fantastisch en de gepassionneerde spreker alvast voedsel voor de ziel.(Sabine Dangelo)

Het was mijn eerste keer een levensechte permacultuurtuin te zien en op z'n minst gezegd een boeiende ervaring. Je zag aan de tuin zelf dat het principe werkte, de vele vruchten en het bruisende leven in de tuin wad er een bewijs van. 
Dat Diego geen groentje was met groene vingers was duidelijk, zijn plantenkennis was verbluffend en geen enkele vraag bleef onbeantwoord, ook al waren onze vragen niet altijd evident. Super vond ik ook de creativiteit die er in de tuin terug te vinden was. Ik heb veel bijgeleerd! (Geert)

Ik wist dat ik met een rondleiding door Diego geen risico nam. Ik had hem wel eerder een spreekbeurt zien geven over zijn India-reis.  Diego en ik kennen elkaar reeds geruime tijd via onze gezamelijke interesse voor ayurveda.
Toch blijft het mij steeds weer verbazen hoe deze jonge man op miraculeuze wijze zelf vorm weet te geven aan zijn wholistisch wereldbeeld en er als geen ander in slaagt van zijn passies zijn beroep en uiteindelijk zijn leven te maken. 
Om die reden heb ik dan ook veel bewondering voor hem.(Marleen)

kwartet 43: yoga

Julie had het initiatief op zich genomen een yogakwartet te organiseren. Het vinden van een geschikte datum bleek meer moeite te kosten dan de yogasessie zelf.

14 juni was het dan zover : Julie, Jonathan , Martin en Katty spreken af aan Yoga on Call voor een proefles “Vinyasa basic”. Voor we begonnen kregen we wat tekst en uitleg van de lesgeefster Dolly. Op onze beurt hebben we haar ingewijd in het LETS-systeem en ze leek heel geïnteresseerd (zonder twijfel een potentieel lid). Jonathan is een vaste bezoeker van Yoga on call, dus die kon ons ook nog het één en ander bijbrengen. 


Dolly begeleidt ons de hele sessie en legt het allemaal vakkundig uit. Tegen het einde van de les hebben we kennis gemaakt met de Berghouding, de krijger, de Cobra, de zonnegroet en nog vele andere houdingen waarvan ik de naam vergeten ben.
We sluiten het kwartet af met een terrasje Vooruit en de dag is weer perfect gestart !!

Dank aan de medeletsers voor de fijne ervaring !!




kwartet 42: tapas

De eerst zwoele avond moest ingewijd worden met ons tapaskwartet.
Samen met alle innekes schoven we aan tafel: Carine, Caroline en Martine.
Gelukkig zorgden Carl en Bruno voor nog wat testosteron.
Verlekkerd keken ze naar al onze zelfgemaakte hapjes.
In een mum van tijd was alles op en onze buikjes vol.
Na uren babbelen en verhalen uitwisselen was de zon plots onder.
Eten, drinken en veel plezier. Wat moet een mens nog meer :-)



kwartet 41: Hoe beter voor jezelf zorgen ?

De uitnodiging : 
Na rijp beraad en als ik de doodle goed bekijk, wordt  de beste dag voor ons kwartet :
maandag 26/05, van 14 tot 16 u. als iemand een locatie heeft : graag voorstellen, anders mag het ook gewoon bij mij thuis.
Ik voorzie water, koffie en thee en iets om te knabbelen erbij. Wil iemand iets anders eten of drinken of heb je zin om te bakken,,kan je natuurlijk ook altijd meebrengen. We kunnen ook een pot-luck fruitsla maken : iedereen brengt een stuk fruit mee, dat we spoelen en er één grote kom fruit mee maken om te delen.
Hoe het ging :
Drie deelnemers waren netjes op tijd :  Karine Danneel, Wim Velghe,  en natuurlijk gastvrouw Lut Coene. De derde deelnemer was het vergeten door overboeking maar er werd een vervanger gevonden : Ellen Lateur.
 
 'Het kwartet goed voor jezelf zorgen begon met een warme ontvangst van Lut.   Lut had gezorgd voor lekkere koekjes er was ook een hele lekkere fruitsla voorzien van deelnemer Karine. 
We gaven elk onze eigen visie op : wat is dat : voor jezelf zorgen ?
* Zorgen dat de kinderen op bepaalde momenten alleen  hun plannetje kunnen trekken : bijvoorbeeld zelf boterhampakket smeren, de deur sluiten als ze als buiten gaan,...
* Eénmaal per week iets plannen echt voor jezelf : een halve dag gaan winkelen, met een vriend(in) afspreken, maar dat kan ook je vaste dag zijn om ergens vrijwilliger te zijn, als dat je ontspant,....
* via lets een massage ktijgen
* je geplande activiteit niet altijd laten vallen als er iemand opbelt die een vraag stelt aan jou
* als je met je huisgenoten afspreekt om de taken te verdelen, is het voor iedereen prettiger : bijvoorbeeld een beurtrol opstellen, eens per maand een grote kuisdag plannen en dan iets makkelijk eten, bijvoorbeeld je eten bestellen bij een letser
* leren neen zeggen zonder je schuldig te voelen
* als je in het huishouden werkt : per uur inplannen om aan iets bezig te zijn : niet afgeraakt, geen probleem, ik doe later verder. Dus per tijd werken, niet per activiteit. Want je hebt toch nooit alles af en dus kan je daarop niet wachten om je te ontspannen.
* Wim gaf de tip : als je een bad neemt, zo weinig mogelijk zeep gebruiken, gewoon een geutje olie in het bad doen en als je opstaat uit het water ligt er vanzelf een filmke op uw huid.
* een natuurwandeling maken, kan ook deugddoen bij regenweer of koude
* “Zorg goed voor je lichaam opdat je geest er zich kan thuisvoelen”
* af en toe een goed boek lezen  (en daarna toepassen !):- bijvoorbeeld :
´Uit je hoofd in je leven, Hayes
- Bouwen aan geweldloosheid, Pat Patfoort, BDJ, jeugd en vrede
-Hou van jezelf, Sabine Stadenat, Deltas
- 100 % zelfvertrouwen, Frank Schaper, scriptum
-Blijf O.K., Bjork, Ambo

* Tussen het praten door dronken de dames thee (heel gezonde thee) en de heer koffie en moesten ze binnenvluchten voor de regen, die achteraf eigenlijk bijna de moeite niet was.

Besluit:
met deze tips staan we weer wat sterker om eindelijk eens voor onszelf te doen wat we voor elke goede vriend zouden doen........
Karine, Wim, Lut, Ellen wensen alle letsers succes om het ook uit te proberen!


Een grabbelmandje met verwennerij voor lichaam en geest was een fijn extraatje om thuis alvast de daad bij het woord te voegen en een lekker  uitgebreid warm badje te nemen...

01 juli 2014

kwartet 40: GR-wandelen Stationsstapper Gontrode-Munkzwalm

Gent-Sint-Pieters, tien uur die dag. Luc komt binnengewandeld in het
station. Omdat hij stapschoenen draagt en een dagrugzak bij heeft, spreek
ik hem aan . Letskwartet ? Ja hoor.  Ilse Cieters is mij bekend van andere
activiteiten en organisaties.  We zijn al met drie. En dan bang afwachten,
wie komt in de plaats van de zieke Letser Marijke De Langhe die zich had
afgemeld in extremis ? Twee mensen, misschien drie ? Daar komt Dorine en
ook nog Isabel.  Goed herkenbaar aan hun stapschoenen en dagrugzak. Tickets
in orde ; dagstappersgidsje bij ons. Maar de trein voor Gontrode staat niet
aangekondigd. Oei, welk spoor ?

Dorine gaat de info opvragen aan het loket. Blijkt dat er werkzaamheden
zijn op de lijn en dat we eerst de trein naar Merelbeke moeten nemen en
daar overstappen.  We hebben nog maar 0 minuten over…. Want de trein
vertrekt ! Wat nu ? een uur wachten zien de meesten niet zitten. Allez,
aangezien er toch twee mensen met de auto gekomen zijn, beslissen we om
daar gebruik van te maken.  We rijden naar Munkzwalm en zoeken er tussen de
vele honderden geparkeerde auto’s naar een plaatsje. Het is hier net een
grote wandeldag van één of andere organisatie. Gelukkig starten wij niet
hier. We rijden naar het beginpunt in Gontrode, maar onderweg beslissen we
om ons beginpunt toch iets ‘dichterbij’ te leggen ; zo kunnen we de
verloren tijd terugwinnen…. Uiteindelijk 8 km minder dan de oorspronkelijke
22 km, is ook mooi meegenomen. In Munte aan de kerk kunnen we dan eindelijk
beginnen. Na al deze hindernissen, haal ik (Regine) een stuk cake uit en
iedereen kan meesmullen.

Van Munte gaat het naar Baaigem, Dikkelvenne, St-Maria-Latem en dan
uiteindelijk naar Munkzwalm. Je waant je verweg van de stad. Koeien,
weiden, akkers, boerderijen, landelijke huizen, groot en klein, oud en
nieuw.  Tegen de middag zoeken we een mooie plek om onze picknick te
verorberen. We worden nieuwsgierig gevolgd door de plaatselijk koeien in de
weide (zie foto) . Nee, een boterham staat niet op mijn menu ; ik kom
gewoon eens goeiedag zeggen, fluistert de koe. Leuk op deze tocht is dat we
veel onverharde paadjes tegenkomen. Zeldzaam geworden in Vlaanderen.
Behalve de parking in Munkzwalm, komen we heel weinig auto’s tegen. We
stappen langs grachtjes en kleine beekjes. Halen een frisse neus op. We
krijgen het afwisselend te warm en te koud, alnaargelang de zon verschijnt
of zich weer wegsteekt achter de wolken. Aan het eind komen we uit bij de
‘Ijzerkotmolen’, een molen op de Zwalmbeek, die heel veel verschillende
functies heeft gehad : papiermolen, ijzermolen, kopermolen, oliemolen,
brouwerij en nu café. Het terras lonkt en we willen allemaal wel een
pannekoek of iets anders zoet en lekkers….

Daarna nog twee km om tot op het eindpunt te geraken. Iedereen content,
aangenaam verrast van het mooie en rustgevende landschap dat op een
vijfentwintigtal km van Gent onze zinnen heeft gestreeld. De tijd geeft aan
vijf uur. Mooi ! Dit willen we zeker nog eens overdoen !

kwartet 39: vioolconcert






Op de zwoele zondagavond 8 juni jl. ging het vioolconcert-kwartet van Hester Bolle door in Cafe de Lodge (Annonnciadenstr 5 in Gent). Elke woensdag-en zondagavond zijn er aldaar gratis  diverse optredens.



Guy Van Damme, Somaya Verstyn, Rose Mayor en Marleen Eechaut waren aandachtige luisteraars van dit experimentele arrangement van elektronische sound-mix met oa Arabische melodieën van hogervermelde jonge en klassiek geschoolde  violiste. Dit optreden was zeker vernieuwend maar tevens  voorzichtig uitgedrukt: "zeer verrasend" . Volgens Hester betrof het haar 1ste solo-optreden om soortgelijke eigen creatie aan te bieden voor een beperkt publiek.

Vanop het buitenterras van dit klein maar gezellig café  hebben we zeker genoten van de performance van dit jong talent. Achteraf bleven we nog wat keuvelen. Ik heb alvast  genoten van dit kwartet en zeker van het interessante gezelschap van de andere aanwezige letsers.



kwartet 38: schrijfkwartet

Al schrijvend kwamen de dames van het Schrijfkwartet samen. Iedereen voelde de behoefte om taal en tekst in ieder geval die middag een plekje te geven in hun dag. Zittend aan een roze picknicktafel in het Astridpark,

vertelden we ieder wat ons persoonlijk plezier is met tekst en taal en was het erg boeiend om te horen hoe uiteenlopend de liefde voor het woord kan zijn en hoe zij het liefst beoefend word. Na deze korte kennismaking strekten we de vingers en begonnen enkele opwarmoeveningen. Handen schaatsten van links naar rechts en weer terug over de vellen papier,onophoudelijk voor een volle minuut lang. Zo verder volgden er nog enkele andere oefeningen.

De tijd vloog om en iedereen voelde de behoefte naar meer. Het schrijfkwartet was een geslaagde samenkomst die ons allen inspiratie en prikkeling gaf om mee verder te gaan! To be continued... : )




kwartet 37: badminton

Op 13 juni organiseerde Ilse een badmintonkwartet. Vier sportievelingen dienden zich aan: Peter, Guy, Johan  en Kristin. Met Ilse erbij werd het dus een kwintet in plaats van een kwartet. Voor de stropkes stelde dat ons niet voor een dilemma aangezien Guy al aan zijn vijfde kwartet toe was. Met het oneven aantal hadden we evenmin problemen omdat Peter met zijn oranje T-shirt uit de kast kwam als Nederland-supporter voor het WK en ons daarom na een uur al verliet. Hij zal gefeest hebben die avond!

De pret was er voor ons niet minder om. We hebben een tweetal uur stevig gebadmintond, voornamelijk in wisselende variaties dubbelspel.
Het leuke van zo’n kwartetten is niet alleen dat je nieuwe Letsers ontmoet voor een activiteit die iedereen leuk vindt, maar ook dat je er collega’s kan ontmoeten van wie je de naam niet meer zal vergeten. Zo bleken Ilse en Peter collega’s te zijn die elkaar wel van zien kenden, maar nu ook de naam!

kwartet 36: stripfiguren tekenen

We begonnen het kwartet op Rozelindes terras: een beetje genieten van de warme namiddag, elkaar leren kennen, proeven van Griets zelf gemaakte notenporto, die door iedereen gesmaakt werd. We kijken al uit naar het recept van dit zachte drankje!
Rozelinde had een aantal oefeningen en we gingen van start. Iedereen had wat papier en tekenmateriaal mee. De gastvrouw zorgde nog voor extra materiaal, waaronder pastels. Voor één van de oefeningen knipten we eerst een aantal (geometrische) figuren uit uit zwart papier. Nadat alle figuurtjes in het midden verzameld waren, nam je er een aantal om op je witte blad een figuur te scheppen. Even met potlood erom heen en dan verder naar wens afwerken. Er kwamen herkenbare en onherkenbare creaties uit voort. Bij de andere oefeningen hadden telkens meerdere mensen aandeel in één tekening. 
Het viel me op dat er geconcentreerd en ijverig gewerkt werd... Nu eens in stilte, dan weer klonken er 'oh's en 'ah's'. Griet had het voor de draken, Josette dan weer voor de slakken. Rozelinde kwam tot een prachtige elf.  Er werd zelfs een ware Kandinsky in de groep herkend, de Wim! Tot de stripfiguurtjes zelf zijn we niet gekomen, maar de opwarming daarnaar toe heeft ons ook veel plezier en leuke resultaten bezorgd.

Dankjewel aan allen voor deze creatieve namiddag!



kwartet 35: zwangere vrouwen en BZC

Vrijdagvoormiddag is het nog niet helemaal zeker dat het kwartet doorgaat aangezien heel wat mails niet doorkomen, ik bel Tine op om maar haar te overleggen en het ziet het naar uit dat het toch kan doorgaan. Op het einde van ons telefoontje besef ik plots dat Tine en ik samen zwangerschapsyoga volgen. Leuk!
Op vrijdagnamiddag belt Elke als eerste aan, ze is hoogzwanger van een tweeling. Even later belt ook Agnes aan. Agnes is Doula en komt wat uitleg geven over BZC (baby zindelijkheidscommunicatie). Als laatste komt Tine aan en we installeren ons op het terras aangezien de zon fantastisch schijnt. Er zijn zoetigheden, fruit en vliersiroop. Agnes heeft boeken mee over BZC en geeft ons een introductie. Met drie zwangere vrouwen samen niet altijd gemakkelijk aangezien we soms wat ver uitwijden van het onderwerp :).
Na de uitleg en gezellig babbelen moet Agnes haar trein halen en blijven Elke en Tine nog wat plakken. We hebben het over vaccinaties, gynaecologen, herbruikbare luiers, opvang en nog zoveel meer.  


Later dan verwacht gaan Elke en Tine naar huis. Het teken dat het weer een geslaagd en gezellig kwartet was!

kwartet 34: harp klankschalen stilte-kwartet

Het kwartet werd ingeleid door samen een cirkel te maken: we kwamen in verbinding met elkaar via mantra en aum klank.
Harpklanken werden afgewisseld met klanschalen concert, duimpiano, gong.
Met koekjes en gember drankje werden we zoet gehouden en werd onze dorst gelest.
We eindigden terug in een cirkel waar we onze dankbaarheid voor deze mooie avond geuit hebben!

Iedereen dank voor het fijne kwartet!

kwartet 33: 'no poo' en andere natuurlijke verzorgingsmethoden

De grootste uitdaging bij kwartetten: tot vier kunnen tellen (en niet verder). Bijna ging het niet door, ook al kwamen er een twintigtal reacties op Vera's oproep om ervaringen met alternatieve haar- en lichaamsverzorging te delen: heel veel interesse dus om zoals zij 'no poo' te gaan, ofte 'shampoovrij'. 

Het lijkt simpel om gewoonweg geen shampoo te gebruiken, maar het blijft moeilijk om met een vettige kop onder de mensen te komen. Vandaar de nood aan truukjes om het haar in sociaal aanvaardbare staat te houden tijdens de overgangsperiode van afkicken van je shampoogebruik. Hoewel die afkickperiode dan vaak veel beter meevalt dan gevreesd wordt en er soms zelfs niet lijkt te zijn. 
De redenering is dat je met de 'klassieke', commerciële producten de natuurlijke oliën verwijdert waarna je lichaam in een tegenreactie er weer meer produceert en je zo in een vicieuze cirkel komt van vet haar wassen om het telkens weer vettig te maken. Niet zo logisch dus, en als socialites als prins Harry, Robert Pattinson en Jessica Simpson ook al beweren zonder shampoo voller en gezonder haar te hebben, dan valt aan de voordelen van 'no poo' niet langer te twijfelen.

We gingen de tafel rond en merkten al snel dat iedereen zo wel zweert bij een eigen 'wondermiddel'. Voor haarverzorging waren dit voor de shampoo: EM, bicarbonaat en wasnoten; voor de conditioner en verzorging bij droog haar: azijn en haarolie van Weleda. Er werd ook geopperd dat met ouder worden het haar sowieso minder vettig wordt, maar qua 'overgangsperiode' is dit voor sommigen toch wat lang.
Alternatieven voor deodorant waren wel bekend (citroensap, gemalen aluinsteen), maar weinigen rond de tafel gebruiken deo... (en ook niemand leek daar hinder van te ondervinden), dus waren we daarover snel uitgepraat.
Klassieke, commerciële kuis- en verzorgingsproducten afzweren zorgt in ieder geval voor een waanzinnige vereenvoudiging van het boodschappenlijstje. Je zou je hele huis en lijf kunnen onderhouden met een handvol producten: soda/azijn/kokosolie, of soda/azijn/(groene) zeep, of EM bijvoorbeeld. Aangevuld met wat essentiële oliën om je met verfijnde geurtjes weldadig te verwennen.
Het ging ook nog even over droogovens (en het eenvoudiger luchtdrogen), alternatieve oogmake-up (koolpoeder), zelf parfum maken (met basisalcohol en essentiële oliën) of doucheparfumblokjes (met bicarbonaat en essentiële oliën), huidverzorging (met sesamolie), zonnecrème (zoals kokosolie met zink) of geen zonnecrème (als je je goed kleedt en wat uit te felle zon blijft), alternatieve tandpasta (met xylitol of van Weleda) en oil pulling (met kokosolie voor de betere smaak), een eenvoudig ontstoppingsmiddel (bicarbonaat en azijn) en WC-kuisproduct (bicarbonaat en citroenzuur), plastiek, online bestellen (of liever niet) en het duizelingwekkende aanbod bij Spinnrad (ondertussen Herbacos), Simon Lévelt en Spice Bazaar...
De zelfgemaakte kombucha en gedroogde pruimenmatjes van Vera waren heerlijk en we sloten de namiddag af met de wens nog eens samen te komen om verder ervaringen uit te wisselen. Voor al wie al interesse had of er nu gekregen heeft: een LETS-activiteit om naar uit te kijken, ergens in september.

(Receptjes en andere info delen we graag, bij navraag.)
Vera, Carine, Els, Magd, Sabine