11 maart 2012

Buiten de grenzen: VOEDSELTEAMS

Sanne is LETS’er en lid van Voedselteams. Els ging op bezoek om uit te pluizen hoe zo’n Voedselteam nu precies in elkaar zit:

Een voedselteam bestaat uit een groep mensen die samen op een georganiseerde manier voedsel aankopen bij lokale vaste  producenten/boeren. Uitgangspunten zijn seizoensgebonden voedsel, korte keten economie, lokale producenten, duurzame landbouw, milieubewustzijn en een eerlijke prijs voor een eerlijk product.

De band tussen de consument en de lokale producent is zeer belangrijk.  Tijdens een infoavond kan je kennismaken met de lokale producenten/boeren. Tijdens dit contact kom je te weten waar de producenten voor staan, wat hun manier van werken is en waarom. Voedselteams geven producenten een perspectief op een vaste afzetmarkt tegen een eerlijke prijs. Hierdoor kunnen zij kiezen voor meer duurzame productietechnieken. Dit alles resulteert in gezonde eerlijke producten met een hoge kwaliteit aan een eerlijke prijs.
Als consument heb je een ruime keuze aan voedingsmiddelen nl. groenten, fruit, zuivel, vlees…. Sommige voedselteams bieden bijkomend bepaalde fairtrade producten van Oxfam/Wereldwinkel aan. Dit breed gamma werkt laagdrempelig waardoor je een grote groep mensen kan bereiken. Er wordt niet gewerkt met abonnementen maar je kan wekelijks je bestelling aanpassen. Men verwacht wel dat je vaste klant bent en dus regelmatig iets bestelt.
Gewoonlijk ontstaan voedselteams uit één of andere “buurtwerking”. In het voedselteam waartoe Sanne behoort werd het initiatief echter genomen door de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Zij vindt dit zeer belangrijk omdat het hier de jongeren zijn die zich engageren om bewust met voedsel om te gaan.
Momenteel zijn er reeds tien voedselteams operationeel in Gent, maar er volgen er nog meer.
Bedankt voor de uitleg Sanne!
Voor meer info: www.voedselteams.be

Els