30 maart 2012

De frons van Fons.


Zeg Fons, een tijdje geleden zag ik een mail passeren waarin iemand zich afvroeg ‘of het binnen LETS past om in groep aankopen te doen?’. Ik ben eigenlijk heel nieuwsgierig naar wat je deze persoon geantwoord hebt.
Groetjes, Aagje

Dag nieuwsgierig Aagje,
Zo’n dingen mag je me altijd vragen, ik vind het leuk om antwoord te geven. En ja, zoiets past zeker binnen LETS.
Vaak is het goedkoper om grote bestellingen te plaatsen maar lukt dat niet voor 1 persoon/gezin, gewoon omdat ze niet zoveel nodig hebben. Dan kun je op de mailinglijst  van LETS bijvoorbeeld voorstellen om gezamenlijk een bestelling te plaatsen en zo kun je per persoon/gezin de kosten drukken of een lagere prijs voor de bestelde goederen verkrijgen.
Logischerwijze krijgt de persoon die de bestelling plaatst, ontvangt en trieert dan wel wat stropkes van de andere LETS'ers die ook iets bestellen, want uiteindelijk steekt die LETS'er er wel werk en tijd in. Hoeveel dat aantal stropkes bedraagt, dat is natuurlijk onder elkaar af te spreken.
Is je nieuwsgierigheid hiermee bevredigd?
Tot mails,
Fons

11 maart 2012

De algemene vergadering van 26 februari 2012

De jaarlijkse algemene vergadering vond dit jaar plaats in de bovenzaal van koffie- en theehuis Trafiek. Een algemene vergadering bestond tot nu toe uit twee delen: eerst het officiële deel, waarin wordt overlopen wat er het afgelopen jaar gebeurde en wat we kunnen verwachten in het nieuwe jaar. Daarna volgde altijd al een tweede deel, waarin gepraat werd over een onderwerp van algemeen belang. Dit jaar was de agenda van het eerste deel echter nogal uitgebreid en werd er op sommige onderwerpen tamelijk diep ingegaan met als gevolg dat er geen tijd meer overbleef voor deel twee. Een paar van de voornaamste punten, die besproken werden:
  • Het aantal leden stijgt zienderogen, als de toename zo verder evolueert, zijn we in 2015 met meer dan 600…





  • Elk jaar wordt er nagegaan wat de verhouding is tussen de goederen en de diensten die verhandeld worden. Het valt op dat het aandeel van de goederen toeneemt. Het project wordt voorgesteld om een webwinkel voor de goederen te bouwen. Bijkomend voordeel: de mailinglijst wordt lichter. Een paar leden steken hier hun schouders onder: Birgen, Michiel, Bart, Lucie en job0.
  • De jaarlijkse kledingruil wordt behouden, maar er wordt een beurs aan gekoppeld waar leden hun aanbiedingen of vragen kunnen “tonen”.
  • De raad van bestuur bestaat nu uit: zie e-zine februari 2011

                 Niet meer: Jikke
                 nieuw is: Wim Verbeke, penningmeester
 
                 0499 32 02 11 
                 wimve22@gmail.com

Het volledige verslag verschijnt op de website.
Job0

De 300e!

In het e-zine van mei 2011 stond een reportage over de viering van de 200e LETS'er. En, warempel, we zijn maart 2012 en het 300e lid heeft zich al ingeschreven!
Net zoals het 200e lid verrasten we ook het 300e met een feestmand. Hilde, Lyra, de fotografe, en Johan belden aan in de Karperstraat bij Wim en Jovanka. 
’t Is altijd een plezierige taak, mensen verrassen met een feestmand. Ook deze keer zaten er bonnen bij: goed voor een uur voetreflexologie, goed voor een boom snoeien, goed voor 40 stropkes vrij te besteden enz.
De kers op de taart was de taart zelf, deze keer gebakken door Helga en, op vraag van Wim en Jovanka, veganistisch.
Ons bezoek kon ook rekenen op veel belangstelling van de andere bewoners van het huis: 14 katten! Wim en Jovanka zijn echte poezenvrienden, die verwaarloosde en zieke katten opvangen en verzorgen.
Wat kunnen we hier anders aan toevoegen dan: op naar het 400e lid!
Johan

Buiten de grenzen: VOEDSELTEAMS

Sanne is LETS’er en lid van Voedselteams. Els ging op bezoek om uit te pluizen hoe zo’n Voedselteam nu precies in elkaar zit:

Een voedselteam bestaat uit een groep mensen die samen op een georganiseerde manier voedsel aankopen bij lokale vaste  producenten/boeren. Uitgangspunten zijn seizoensgebonden voedsel, korte keten economie, lokale producenten, duurzame landbouw, milieubewustzijn en een eerlijke prijs voor een eerlijk product.

De band tussen de consument en de lokale producent is zeer belangrijk.  Tijdens een infoavond kan je kennismaken met de lokale producenten/boeren. Tijdens dit contact kom je te weten waar de producenten voor staan, wat hun manier van werken is en waarom. Voedselteams geven producenten een perspectief op een vaste afzetmarkt tegen een eerlijke prijs. Hierdoor kunnen zij kiezen voor meer duurzame productietechnieken. Dit alles resulteert in gezonde eerlijke producten met een hoge kwaliteit aan een eerlijke prijs.
Als consument heb je een ruime keuze aan voedingsmiddelen nl. groenten, fruit, zuivel, vlees…. Sommige voedselteams bieden bijkomend bepaalde fairtrade producten van Oxfam/Wereldwinkel aan. Dit breed gamma werkt laagdrempelig waardoor je een grote groep mensen kan bereiken. Er wordt niet gewerkt met abonnementen maar je kan wekelijks je bestelling aanpassen. Men verwacht wel dat je vaste klant bent en dus regelmatig iets bestelt.
Gewoonlijk ontstaan voedselteams uit één of andere “buurtwerking”. In het voedselteam waartoe Sanne behoort werd het initiatief echter genomen door de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Zij vindt dit zeer belangrijk omdat het hier de jongeren zijn die zich engageren om bewust met voedsel om te gaan.
Momenteel zijn er reeds tien voedselteams operationeel in Gent, maar er volgen er nog meer.
Bedankt voor de uitleg Sanne!
Voor meer info: www.voedselteams.be

Els

Het verhaal van Christophe

Als ik bij Christophe langs ga voor een interview, zit de tolk al klaar. Christophe is namelijk doof en zelf ken ik geen gebarentaal. Voor mij is dit nieuw, maar al heel snel komen we in een uiterst geanimeerd gesprek terecht.

Christophe is al een viertal jaar een actieve LETS’er. Hij leerde LETS kennen via een foldertje. Toen hij zich beter informeerde, vernam hij niets dan positieve dingen. Het LETS’en begon met auto's te gaan wassen, maar Christophe heeft heel wat meer in zijn mars.

Trots laat hij mij een map zien met allerlei foto's. Links een foto van een persoon, rechts dezelfde persoon, maar dan zeer geloofwaardig gegrimeerd. Een jong gezicht tovert Christophe om tot een oude man met rimpels, en hij gaat in de weer met nepsnorren en kale hoofden.

Vroeger deed hij ook kindergrime. “Het is nu alweer een tijdje geleden”, gebaart Christophe, “maar nu ik er aan denk, krijg ik er echt weer zin in! Misschien moet ik er opnieuw werk van maken om kinderen te gaan schminken tijdens feestjes.”

Het valt mij op dat de foto's uit het fotoboek met veel zorg zijn gemaakt. Niet moeilijk, want fotografie heeft geen geheimen voor Christophe, het is zijn hobby en zijn passie. “Wie een fotoshoot wilt, kan bij mij terecht”, vertaalt de tolk.

Maar Christophe heeft nog een specialiteit. “Ik geef oliemassages”, gebaart hij. Als je doof bent, moet je altijd met je handen communiceren. Dat traint je fijne motoriek, en daardoor kan je een veel betere massage geven. Hij heeft al verschillende vaste “klanten” bij LETS, en die vinden het heerlijk. Bij een massagesessie voorziet hij geuren en zachte muziek. Hij zorgt voor een rustige omgeving waarin je al je zorgen kan vergeten.

Ook buiten LETS is Christophe druk in de weer. Overdag gaat hij werken bij de poetsdienst van Bloso, en 's avonds kan je hem wel eens tegenkomen in het koffiehuis Trafiek, waar hij als vrijwilliger een handje toesteekt. Van 14 tot 18 maart is hij één van de personages van “Tartuffe” in het NTGent, een theaterstuk naar Molière van theaterregisseur Dimiter Gotscheff.

LETS is een prachtig initiatief, vindt hij. Geen problemen meer met kapotte fietsen en lastige computers. “Enig probleem is dat communiceren zo moeilijk is”, geeft hij te kennen. “Er zouden meer dove mensen bij LETS moeten aansluiten”. 

De tijd vliegt voorbij en voor we 't goed en wel beseffen is het tolkenuurtje voorbij. De tolk vertrekt, nu is het even een onderonsje in gebarentaal. Dat lukt best. Ik gebaar hem waar en hoe hij moet staan voor het kiekje. Daarna laat hij merken dat hij nog naar een LETS’er moet. Jammer, anders hadden we nog een uurtje verder kunnen “kletsen”!

Esmeralda Borgo